Rusko má najvyšší počet fajčiarov na svete

9. novembra (ZDRAVIE.sk z WEBNOVIN) - Rusko má viac fajčiarov, ako ktorákoľvek iná krajina sveta. Vyplýva to z najnovšej štúdie, o ktorej v utorok s odvolaním sa na závery Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) informovala tlačová agentúra RIA Novosti. Podľa štatistík zozbieraných v roku 2009 žije v Rusku ...

9. novembra (ZDRAVIE.sk z WEBNOVIN) - Rusko má viac fajčiarov, ako ktorákoľvek iná krajina sveta. Vyplýva to z najnovšej štúdie, o ktorej v utorok s odvolaním sa na závery Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) informovala tlačová agentúra RIA Novosti.

Podľa štatistík zozbieraných v roku 2009 žije v Rusku až 43,9 milióna fajčiarov, čo predstavuje 40 percent z celkovej populácie. Fajčia pritom predovšetkým muži - až 60 percent - oproti 22 percentám fajčiarov ženského pohlavia.

Vláda v Moskve už pred časom prijala viaceré opatrenia na zlepšenie tejto hrozivej štatistiky najmä preto, že fajčenie zabije v krajine ročne až takmer pol milióna obyvateľov. V roku 2011 by mala byť v Rusku zakázaná akákoľvek reklama na tabakové výrobky a do roku 2015 chce Kremeľ zakázať fajčenie v uzavretých verejných priestranstvách. "Táto štúdia nie je len dokumentom, je varovaním," komentoval výskum šéf ruskej pobočky WHO Luigi Migliorini.