Správne dávkovanie kávy zvýšuje bezpečnosť vodičov

Foto: SITA BRATISLAVA 6. októbra (ZDRAVIE.sk z WEBNOVIN) - Vodiči by mohli únave za volantom predchádzať tak, že 30 minút pred jazdou vypijú jednu šálku kávy a ďalšie si doprajú v 90-minútových intervaloch, informoval Inštitút kávy. Podľa výsledkov celosvetového výskumu v oblasti správneho pitia kávy je takýmto spôsobom možné dosiahnuť maximálny povzbudivý ...

Foto: SITA BRATISLAVA 6. októbra (ZDRAVIE.sk z WEBNOVIN) - Vodiči by mohli únave za volantom predchádzať tak, že 30 minút pred jazdou vypijú jednu šálku kávy a ďalšie si doprajú v 90-minútových intervaloch, informoval Inštitút kávy. Podľa výsledkov celosvetového výskumu v oblasti správneho pitia kávy je takýmto spôsobom možné dosiahnuť maximálny povzbudivý účinok kofeínu. Vodiči by však dávkovanie nemali presiahnuť, pretože vypitie nadmerného množstva kávy pred jazdou môže mať odlišný účinok, ako vodič očakáva, a navyše hrozí, že sa dostavia nežiaduce účinky z predávkovania kofeínom, ako je napríklad búšenie srdca, či pálenie záhy. "V ideálnom prípade by si vodiči pri dlhých cestách mali urobiť kávu do termosky a v pravidelných dávkach ju konzumovať po celú dobu jazdy," uviedol garant Inštitútu kávy Peter Minárik. Celkové množstvo vypitej kávy by však nemalo prekročiť dennú odporúčanú dávku, ktorá u priemerného človeka predstavuje štyri bežne dávkované šálky (300 miligramov kofeínu denne). Tolerancia ľudí na kávu a kofeín je však individuálna a môže sa líšiť. Ako potvrdzujú viaceré vedecké štúdie, kofeín obsiahnutý v káve má pozitívny účinok na bdelosť a zlepšuje tým schopnosť vodičov reagovať na situácie vzniknuté na cestách. "Medzinárodná vedecká komunita v posledných rokoch zásadným spôsobom zmenila pohľad na kávu. Mnohé štúdie neustále dokazujú jej pozitívne účinky na ľudský organizmus. Vodiči by si však v žiadnom prípade nemali kávu zamieňať za kvalitný spánok pred dlhou cestou. Ani to najprecíznejšie dávkovanie kofeínu nemôže nahradiť prirodzené spánkové potreby jednotlivca," uzavrel Minárik. Agentúru SITA o tom informoval Michal Holčík z Inštitútu kávy. SITA