Grilované mäso môžeme jesť aj pri redukčnej diéte
Sezóna letných grilovačiek sa blíži Aj keď sa na grile pripravujú rôzne potraviny, medzi najčastejšie upravené gastronomické pochúťky patrí mäso. Hoci nepredstavuje veľké zdravotné riziko, aj napriek tomu je potrebné dodržiavať niektoré zásady.
- Na grilovanie je najvhodnejšie čerstvé mäso
- Zmrazené mäso a hydinu treba rozmrazovať buď v chladničke alebo prúdom studenej vody s teplotou 21°C, s tým, že samotné rozmrazovanie by nemalo presiahnuť viac než 4 hodiny. Neodporúča sa rozmrazovanie pri izbovej teplote, pretože tým sa vytvárajú ideálne podmienky pre premnoženie mikrooranizmov. Po rozmrazení treba mäso čo najskôr grilovať
- Veľká pozornosť by sa mala venovať aj používaniu marinád a omáčok. Mäso s marinádou by malo byť uložené v chladničke a odtiaľ ho vybrať až tesne pred grilovaním. Podobne treba postupovať, aj keď je mäso v marináde uložené v prenosnej chladničke
- Hlavne sa treba vyvarovať používaniu tanierov či misiek, na ktorých bolo predtým položené surové mäso
- Pri grilovaní je dôležité, aby bolo mäso prepečené aj v jeho strede
- . Pri samotnom grilovaní je treba dbať na to, aby nedochádzalo k spáleniu najmä okrajových častí mäsa. V žiadnom prípade nesmie oheň mäso „olizovať“. Pokiaľ sa tak stane, spálené časti je nutné odstrániť a nekonzumovať
- Horiace uhlie v grile treba zrovnať, aby na neho z grilovanej porcie nekvapkal tuk. Skvelou pomôckou sú v tomto smere misky medzi ohniskom a roštom. Východiskom je však aj grilovanie mäsa v alobale alebo na hliníkovej tácke
Je grilované mäso zdravé?
„Grilovanie sa často označuje za zdravý a dokonca aj pri chudnutí vhodný spôsob prípravy mäsa vzhľadom k minimálnemu použitiu tuku. Aby však tomu bolo tak, je potrebné grilovať správne. Predovšetkým je potrebné používať chudé mäso, zabrániť odkvapkávaniu tuku do ohňa a pôsobeniu dymu z otvoreného ohňa,“ hovorí Katarína Skybová, riaditeľka Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment®. „Chudé mäso má v jedálničku dôležité miesto. Vďaka nemu dodávame telu dostatok bielkovín a mnoho vitamínov, minerálnych látok, esenciálnych mastných kyselín a aminokyselín. Mäso má navyše tú možnosť, že dokáže na dlhú dobu zasýtiť. Pokiaľ však zvolíme nevhodnú kuchynskú úpravu, výsledné jedlo nebude ani dietné, ani zdravé.“