Hroznový cukor - palivo pre svaly a mozog

Glukóza (hroznový cukor) je cukor s osobitnou funkciou v tele - je to najrýchlejší zdroj energie a jediná forma cukru, ktorá sa okamžite po konzumácii vstrebáva do krvi bez zaťaženia zažívacieho ústrojenstva.

hroznovy_cukor_energia Zdroj foto: Shutterstock.com

Glukóza sa dostáva do celého tela, kde sa využíva ako stály pohotový zdroj energie, alebo sa dostatočne ukladá vo svaloch a pečeni.

7 „P“, alebo 7x plus pre hroznový cukor:

    1. Pomáha prekonávať choroby.
    1. Prospešný pri urýchľovaní zotavenia organizmu vyčerpaného športom, chorobou i prácou.
    1. Posilňuje organizmus detí a starších ľudí ako zdroj energie.
    1. Používaný pri nechutenstve
    1. Potrebný pre ľudský mozog, ktorý je závislý na príjme glukózy (pri poklese sa tvoria v mozgu hormóny glukagón a adrenalín).
    1. Prospieva pri zvyšovaní využitia kreatínu (základný výživový doplnok v kulturistike a silových športoch).
    1. Prináša pre všetkých ľudí, ktorí nadmerne fyzicky alebo psychicky zaťažujú svoj organizmus, potrebnú energiu.

Mohlo by vás zaujímať:

Glykemický index a glykemická nálož - kde všade nájdete cukor?

Hroznový cukor - glukóza*

Výhody

Nevýhody

  • Ľudský organizmus nemá problémy s jeho strávením.
  • Dobrú skúsenosť s ním majú športovci, starší chorí ľudia a rekonvalescenti.
  • Slúži ako výdatný zdroj rýchlo dostupnej energie, ktorý môžu využívať všetky telesne tkaniva.
  • V diéte slúži na udržanie glykémie.
  • Zefektívňuje využitie kreatínu organizmom.
  • Je tiež jediným cukrom , ktorý môžeme podávať parenterálne (injekčne) priamo do krvi.
  • Mozog je orgán, ktorý kryje svoju energetickú potrebu výlučne z glukózy (denne vyžaduje mozog asi 110-130g glukózy)
  • Nie je vhodný pre diabetikov
  • Má negatívny vplyv na vstrebávanie bielkovín.
  • Pôsobí na tvorbu inzulínu, čo môže zapríčiniť vznik cukrovky.
  • Ukladá sa v podkoží.

pripravené v spolupráci s odborníčkou na ľudskú výživu Mgr. Renátou Pauličkovou


Prečítajte si aj tento článok:

Glykemický index a glykemická nálož - kde všade nájdete cukor?