Pozor na exponenty! Napriklad pri pocte cervenych krviniek by malo byt x10^12, nie x1012 na liter.
Krvný rozbor - čo znamenajú jednotlivé hodnoty?
Zdroj foto: Shutterstock.com
Odber krvi
Hematologické vyšetrenia patria medzi dôležité rutinné laboratórne vyšetrovacie metódy. Zloženie krvi a vzájomný pomer jednotlivých zložiek sú dôležitými ukazovateľmi funkčného a zdravotného stavu organizmu.
Hematologické vyšetrenia sa robia väčšinou z kapilárnej alebo žilovej krvi. V špeciálnych prípadoch sa odoberá krv aj z tepny alebo zo srdca.
Na odber krvi sa zvyčajne objednávajú pacienti ráno medzi 7:00 a 9:00.
Podmienky pri odbere venóznej krvi:
- pacient prichádza nalačno
- 12 h pred vyšetrením treba obmedziť príjem tučných jedál, alkoholu a čiernej kávy (mohli by skresliť výsledky)
Priebeh vyšetrenia:
- vyšetrenie sa vykonáva v sede alebo ležmo
- ruka (zvyčajne ľavá) musí byť voľná
Naložením a zaškrtením obvínadla na rameno vyšetrovanej osoby sa zabráni odtoku venóznej krvi tým, že sa odškrtí ruka, všetky žily predlaktia sa stanú dobre viditeľné a hmatné.
Lekár zrakom aj hmatom vyhľadá vhodnú žilu na odber krvi, kožu príslušného miesta očistí a vydezinfikuje. Po odparení dezinfekčného roztoku prepichne kožu a vnikne až do žily. Po objavení sa krvi v striekačke uvoľní obvínadlo a opatrným pohybom začne nasávať do striekačky požadované množstvo krvi.
Po ukončení odberu, za súčasného priloženia sterilného tampónika v mieste vpichu, vytiahne injekčnú ihlu von zo žily. Tampónik sa musí pritlačiť a ponechať pritlačený na ranke 2 až 5 minút, alebo sa ranka prelepí leukoplastom. Lekár odobranú krv prenesie do sérologickej skúmavky a stabilizuje pridaním protizrážavého činidla. Po odbere by mal pacient ostať 15 až 30 minút pod lekárskym dozorom.
Zisťované hodnoty
Tumorové markery
- laboratórny ukazovateľ prítomnosti zhubného nádoru
- sú to molekuly prevažne proteínového charakteru, ktoré sú prítomné v organizme kvôli vzniku a vývoju maligného procesu
- môžu sa vyskytovať v dvoch formách: a) v nádorových bunkách alebo na ich povrchu - vtedy hovoríme o celulárnych tumorových markeroch; b) častejšie sa však preukazujú v sére či v iných telesných tekutinách - tieto nazývame humorálne tumorové markery
Prečítajte si tiež:
Chystáte sa darovať krv? Toto by ste mali vedieť
Názov | Indikácie | Fyziologické (normálne) hodnoty |
---|---|---|
CEA | prsia (mliečna žlaza, doplnkové vyšetrenie), pľúca (pri adenokarcinóme), štítna žľaza, pankreas (doplnkové vyšetrenie, primárne sa zisťuje CH 19-9), kolorektálny ca | 0 - 4,6µg/ml |
CA 15-3 | prsia (mliečna žľaza, primárne vyšetrenie) | do 30 U/ml |
CA 125 | maternica (endometrium), ovariálny ca | do 35 U/ml |
CA 72-4 | ca žalúdka, ca ovaria (doplnkové vyšetrenie) | do 6,70 U/ml |
CA 19-9 | ca žalúdku, ca pankreasu, ca žlčových ciest menšie zvýšenie aj u benigných ochorení pečene, žlčníka a sleziny | do 29 U/ml |
PSA | ca prostaty | do 4,5 µg/l |
SCC | ca krčka maternice | do 1,5µg/l |
Cyfra 21-1 | ca pľúc, ca krčka maternice, ca močového mechúra | do 3,2µg/l |
AFP | ca pečene, ca semenníka | do 17µg/l |
NSE | ca pľúc (ca malých buniek) | do 13µg/l |
HCG | ca semenníka | do 5 U/l |
Ferritin | Hodgkinov lymfóm, melanóm, ca konečníka, ca mliečnej žľazy | do 400µg/l |
Ferritin - je to vysokomolekulová látka, slúžiaca ako zásobáreň železa v črevnej sliznici, kostnej dreni, pečeni a v slezine. Jeho zvýšená syntéza je zapríčinená nedostatkom železa v organizme. Avšak aj bunky niektorých nádorov produkujú ferritin ako bunky akútnej myeloblastickej leukémie, Hodgkinov lymfomagranulom a mnohopočetný myelom. Molekula tohto ferritinu ma kyslejší charakter a dá sa preukázať v sére.
Zvýšená hladina ferritinu sa môže zistiť aj pri karcinóme prsnej žľazy, pľúc, tráviaceho traktu.
Hematologické parametre
Muži | Ženy | ||
---|---|---|---|
Sedimentácia Er (FW) | 2- 5mm | 3-8mm | /hod |
Počet erytrocytov | 4,5 - 5,3 | 3,8 – 4,8 | x 1012/l |
Hemoglobín | 135 - 170 | 120 - 160 | g/l |
Hematokrit | 44±5 | 39±4 | % |
Počet trombocytov | 150 - 350 | 150 - 350 | x 109/l |
Počet leukocytov | 4,0 - 10, 0 | 4,0 - 10,0 | x 109/l |
Hemokoagulačné parametre
Rčp | 80-140s |
Protrombínový čas | 80-120% |
INR | 0,8-1,2 |
APTT | 29-42s |
Trombínový čas | 14-18s |
fibrinogén | 1,8-3,6 g/l |
Acidobáza
ph | 7,40 ± 0,04 |
pC02 | 5,3 ± 0,5 kPa |
p02 | 10,0 – 13,3 kPa |
aktuálný HCO3- | 24 ± 2 mmol/l |
štandardný HCO3 | 24 ± 2 mmol/l |
base excess (BE) | 0 ± 2,5 mmol/l |
saturácia 02/td> | 0,94 – 0,99 |
Základná biochémia
Na | 132 -145 mmol/l |
K | 3,8 – 5,2 mmol/l |
Ca | 2,1 – 2,60 mmol/l |
Cl | 97 – 108 mmol/l |
urea | 2,5 – 8,3 mmol/l-stredný vek |
kyselina močová | m: 200 – 420 ž: 140-340 |
kreatinín | Vek: 15-60 m: 50-120 µmol/l, ž: 40-110µmol/l 61-80 m: 50-125 µmol/l, ž: 40-115µmol/l >80 m:50-130 µmol/l, ž: 40-120µmol/l |
celková bielkovina | 62 – 82 g/l |
albumín | 35 – 5 g/l |
glukóza | 3,3 – 5,6 mmol/l |
bilirubín celkový | < 22 µmol/l |
Hepatálne testy
S- ALT (alaninaminotransferáza) | < 0,67µkat/l |
S-AST (aspartátaminotransferáza) | < 0,67µkat/l |
S-GMT(γ-glutamyltransferáza) | m: < 1,77 µkat/l ž: < 1,10 µkat/l |
S-ALP (alkalická fosfatáza) | < 2,3 µkat/l |
Lipidový metabolizmus
triacylglyceroly | 0,9 - 1,7 mmol/l |
cholesterol celkový | 3,8 – 5,2 mmol/l |
LDL cholesterol | < 3,4 mmol /l |
HDL cholesterol | m: >1,4 mmol/l ž (pred menopauzou): >1,6 mmol/l |
apolipoprotein A-I | m: > 1,4 g/l ž (pred menopauzou) : >1,6 g/l |
apolipoprotein B | < 0,9 g/l |
lipoprotein | < 0,3 g/l |
neesterifikované, volné mastné kyseliny | 0,1 – 0,6 mmol /l |
aterogenný index | < 3,0 |
Apo A-I/ApoB | M: > 1,5 ž (pred menopauzuo): > 1,7 |
Hormóny a ich metabolity, vitamíny
TSH (thyreotropin) | 0,5 – 4,5 mlU/l |
T3(trijódthyronin) | TT3-celkový 0,7-2,1 nmol/l FT3-volný 2,2-5,3 pmol/l |
T4(thyroxin) | FT4-volný 9,1-23,8 pmol/l |
S - kortizol | v 7-9 h 50-650 nmol/l v 6-18 h 50-280 nmol/l |
dU - kortizol | 80 – 250 nmol / 24h |
vitamin B12 | 223 – 1132 ng/l |
kyselina listová | 7,8 – 9,0 ng/l |
dU – VMK (vanilmandlová kyselina) | 7,6 – 30,3 µmol/24h |
dU – HIOK (5-hydroxyindoloctová kyselina) | 10,5 – 41,8 µmol/24h |
dU – 17 – KS (17- ketosteroidy) | m: 13,6 – 76,3 µmol /24h ž: 6,9 – 52,0 µmol/24h |
Zápalové markery
CRP | < 4,2 -5,7 mg/l |
ASLO | < 200 IU/ml |
RF (reumatoidný faktor) | < 25 IU/ml |
C3 | 0,9 – 1,9 g/l |
C4 | 0,1 – 0,6 g/l |
Ďalšie často vyšetrované parametre
ionizované kalcium | 0,9 – 1,3 mmol/l |
ionizované magnézium | 0,5 – 0,9 mmol/l |
magnézium | 0,5 – 0,9 mmol/l |
**železo** | **m: 14,3 – 26** **µmol/l ž: 10,7-21,5****µmol/l** |
väzobná kapacita železa | 43 - 72µmol/l |
viskozita plazmy | 1,7 - 2,1 |
viskozita séra | 1,4 - 1,8 |
Železo
- vstrebáva sa v hornej časti tenkého čreva
- aby sa mohlo vstrebať, potrebuje kyslú žalúdočnú šťavu
- pri hypochlorhydrii (znížená hladina žalúdočnej šťavy) môže nastať nedostatok železa následkom poruchy absorbcie
Zdroj foto: Shutterstock.com
Biologický význam
- prenos kyslíka – súčasť hemoglobínu v erytrocytoch
- transportná forma železa – transferín – je to forma železa v plazme naviazanú na transpornú bielkovinu
- zásobná forma železa – ferritin
Fyziologická hladina železa v sére:
- muž: 14,3 – 26,0 µmol/l
- žena : 10,7 – 21,5 µmol/l
- novorodenci majú vyššiu hladinu: 19,7 – 48,3µmol/l
- deti – približne rovnaké hodnoty ako u muža
Hladina železa podlieha diurálnym rytmom, najvyššie hodnoty sú obvykle ráno, najnižšie večer.
Nedostatok železa – hyposiderémia
Môžu ho zapričiniť: nedostatočný príjem; znížená resorpcia
Obsah železa v potravinách
Najviac železa obsahujú:
- celozrnné produkty z prosa, sója, klíčky – železo pochádzajúce z kysnutého chleba je lepšie zúžitkovateľné. Pred konzumáciou je lepšie klíčky povariť, no nie rozvariť!!!
- celozrnné produkty z raže, pšenice, ovsa, špaldovej pšenice, pohánky, jačmeňa, ryže – obilniny obsahujú tzv. kyselinu phytinovú, ktorá spôsobuje, že železo pochádzajúce z obilnín sa ťažšie zúžitkuje.
- petržlen, sója, biela fazuľa, cícer – obsahujú tzv. legum, v istej miere sťažuje vstrebávanie železa
- fenykel, rôzne druhy zemiakov, čierna reďkovka
- rôzne druhy orieškov (kešu, lieskové, burské, para), tekvicové a slnečnicové jadierka, sezam – konzumovať ich len mierou, vysoky obsah tuku
- sušené ovocie – konzumovať ich len mierou, vysoký obsah cukru
- vnútornosti, jaternice, mäsové paštéty, mortadela – nekonzumovať pravidelne, hlavne vnútornosti, kvôli vysokému obsahu škodlivín
Nápoje a prílohy obsahujúce vitamín C zlepšujú zúžitkovanie železa. Napríklad pomarančová alebo citrónová štava.
Prečítajte si aj tento článok:
Len chcem upozorniť redakciu Zdravie, že existuje okrem iných ešte jedno ochorenie v súvislosti s prebytkom železa, ktoré je oveľa závažnejšie ako napr. nedostatok železa. Volá sa hemochromatóza a znamená to veľmi zjednodušene, že telo nie je schopné vylučovať zbytkové (zásobné) železo z tela von a toto vo zvýšenej miere kolu v krvi, ktorá ho roznáša po celom tele. Toto železo sa ukladá na takmer všetkých orgánoch (pečeň, pankreas, obličky, srdce,...) a spôsobuje postupne ich poškodzovanie až zlyhanie (rakovinu - rozožratie orgánov). Na toto ochrenie, resp. presnejšie metabolickú poruchu neexistuje žiadny liek, jedine preventívne "púšťanie žilou" - venepunkcia, príp. erytrocytoaferéza krvi (prístrojová filtrácia krvi) - táto však nie je vhodná pre každého, nakoľko sa jedná o veľký mimokrvný obeh, ktorý je/môže byť pri niektorých ďalších pridružených ochoreniach neprijateľný pre organizmus. A preto väčšine pacientov s týmto ochorením nezostáva nič iné len chodiť na pravidelné kontroly hladiny železa v krvi a ak je vyššie, tak si nechať odčerpať krv, ktorá žiaľ skončí v biologickom odpade, pretože je prípadné ďalšie spracovanie v zdravotníctve nepoužiteľná. Čiže títo pacienti by nemohli byť ani darcami krvi. Záverom už len doplním, že neskorým zistením tohto ochorenia zbytočne zomiera veľa ľudí, pretože zvyčajne už majú trvalé poškodené orgány alebo zákernú chorobu spôsobenú týmto ochorením a preto by sa mal robiť test na feritín (zásobné železo) v rámci prevencie obyvateľstva.Určite by sa zachránilo veľa životov včasnou diagnostikou a následnou preventívnou liečbou. Hemochromatóza je pritom jedno z najstarších ochorení (objavil ju ešte Hipokrates - už on začal aplikovať chorým pijavice na odčerpanie "zlej" krvi. Zlá znamenalo, že mala iné zafarbenie, ako krv zdravá, nakoľko ju prebytok železa farbil do tmava) a tak málo sa o nej vie, hovorí a píše a pri tom je vysoko dedičná. My máme toto ochorenie v rodine už po viac generácií a žiaľ sme mali aj zbytočné úmrtia jej neliečením, resp. neskorou diagnostikou. Tak by ste mohli skúsiť osloviť kompetentných a napísať niekedy niečo aj o tomto ochorení, nech sa o nej verejnosť dozvie.
Presne viem o com je prispevok ohladne prebytku zeleza...tato choroba mi zobrala otca a ja som ju zdedila po nom...je potrebne este povedat ze pri hemochromatoze ma clovek vysledky vacsinou ako alkoholik a pritom to neni tak ze je to z alkoholu ale z nadmerneho ukladania zeleza ktore nici pecen a ine organy...