Fruktóza priamo vplýva na zvýšenie krvného tlaku

BRATISLAVA 24. septembra (ZDRAVIE.sk z WEBNOVIN) - Jedlá obsahujúce väčšie množstvá fruktózy môžu vyvolať zvýšený krvný tlak. Vyplýva to z výsledkov dvoch na sebe nezávislých amerických štúdií. Prvá štúdia, ktorú viedol doktor Richard Johnson z University of Colorado-Denver, dokázala, že zvýšený príjem fruktózy má priamy vplyv na zvýšenie krvného tlaku. ...

BRATISLAVA 24. septembra (ZDRAVIE.sk z WEBNOVIN) - Jedlá obsahujúce väčšie množstvá fruktózy môžu vyvolať zvýšený krvný tlak. Vyplýva to z výsledkov dvoch na sebe nezávislých amerických štúdií. Prvá štúdia, ktorú viedol doktor Richard Johnson z University of Colorado-Denver, dokázala, že zvýšený príjem fruktózy má priamy vplyv na zvýšenie krvného tlaku. Zistilo sa však aj to, že liečivá látka allopurinol dokáže pomocou zníženia obsahu kyseliny močovej v organizme tento efekt zmierniť. Druhý výskum, ktorý uskutočnil tím Mariany Morris z Wright State University, pokusmi na myšiach dokázal, že ľudia, ktorí konzumujú sladené nápoje a nezdravú stravu v noci, priberajú rýchlejšie. Výsledky oboch experimentov naznačujú, že zvýšený obsah fruktózy v krvi hrá dôležitú úlohu vo svetovej epidémii obezity a cukrovky. SITA/Reuters