Pytliacke hrušky
Rozpis na 2 až 4 porcie
- 2 hrušky prekrojené na polovice a zbavené jadra
- 3 šálky jablkového džúsu
- 3 šálky vody
- 1 tyčinka škorice alebo 1 polievková lyžica škoricového cukru
- 6 klinčekov
- 12 datlí
- 4 lyžičky bieleho nízkotučného jogurtu
- 1 čajová lyžička kukuričného škrobu
- sekané orechy alebo musli na posypanie
Postup
Z polovičiek hrušiek odkrojíme maličký kúsok tak, aby nám v panvici ležali reznou plochou navrchu. Pridáme jablkový džús, vodu, škoricu a klinčeky.
Panvicu zakryjeme, zmes privedieme do varu, znížime príkon tepla a mierne podusíme 5 až 10 minút. Dávame pozor, aby sme ich nerozvarili.
Hrušky vyberieme z panvice a udržiavame teplé na dezertných tanierikoch. Do šťavy v panvici pridáme nadrobno pokrájané datle a nezakryté povaríme 5 minút. V pohári rozmiešame škrob v troške vody a zahustíme ním šťavu.
Vydlabané jadrovníky v hruškách naplníme bielym jogurtom a polejeme krémom z panvice. Podávame posypané sekanými orechmi alebo chrumkavým musli.
Potrebné nástroje/náradie
- hlboká panvica
Čas prípravy: 20 minút
Poznámka kuchára
Funguje a chutí to i s jablkami, najmä golden delicius sú vhodné pre zelenú farbu a kyslastú chuť.
Poznámka lekára
...ale hrušky sú perfektné na chudnutie aj keď chutia sladko! Jedna hruška (okolo 150 g) obsahuje iba 400 kJ (asi 90 kcal), ale aj asi desatinu dennej dávky vitamínu C, vitamínu K a medi. V každom kúsku hrušky máte množstvo fytochemikálií s antioxidačným a protizápalovým účinkom a takmer žiadne alergény. Preto sa hruška odporúča ako jedno z prvých ovocí v strave dieťaťa, ktoré začína prechádzať od materského mlieka k bežnej strave. Toto je jeden z receptov, ktoré vám navarím aj so zaviazanými očami. (Ak mi budete veci podávať do ruky.)
Pre portál zdravie.sk vypracoval a poskytol MUDr. Igor Bukovský, PhD.
Ambulancia klinickej výživy, august 2009