Hummus (cícerová pomazánka)
Zdroj foto: Shutterstock.com
Rozpis na 3 šálky
- 2 konzervy prepláchnutého cícera
- 4 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 - 2 prelisované strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice sezamovej pasty tahini
- šťava z jedného citróna
Postup
Cícer, tahini, cesnak, olej a citrónovú šťavu zmixujeme ponorným mixérom na hladkú zmes. Dochutíme, prípadne podľa potreby zriedime vodou, aby sa hmota ľahšie rozotierala. Potrebné nástroje/náradie
- nôž a doska na krájanie
- mixér a misa na mixovanie
Čas prípravy: 5 minút
Poznámka kuchára
Nedajte sa pomýliť názvom. Kuchyňa Blízkeho východu má neopakovateľnú atmosféru. Hummus je perfektný dip k čerstvej zelenine pokrájanej na paličky, k paradajkám, avšak najlepšie sa hodí k stopkovému zeleru. Môžete ho použiť aj ako nátierku na chlieb alebo krackry. Vyskúšajte „pita“ chlieb, ktorý sa trhá a namáča do nátierky.
Poznámka lekára
Toto je jeden z vrcholov blízkovýchodnej kuchyne. Bielkoviny, železo, vitamíny B, vláknina, vápnik, vitamín C – a to všetko dobre zakonzervované cesnakom! Keď som bol v Izraeli, jedol som to trikrát denne. Všade to bolo trochu iné, ale nikdy sa mi to neprejedlo. Mne to najviac chutí vtedy, keď je to zomleté úplne nahladko.
Pre portál zdravie.sk vypracoval a poskytol MUDr. Igor Bukovský, PhD.
Ambulancia klinickej výživy, august 2009