Ryža natural. Prečo práve ona?
Biela alebo natural?
Kým biela ryža je takmer čistý a biologicky málo hodnotný škrob, naturálna ryža obsahuje podstatnú časť šupky a klíčku, kde sú schované všetky dôležité veci: fenoly (napr. kyselina ferulová so silným antioxidačným účinkom), esenciálne mastné kyseliny, vitamíny B a minerály. Preto aspoň doma čím skôr nahraďte bielu ryžu naturálnou. Jedna šálka uvarenej naturálnej ryže vám dá až 20 % dennej potreby selénu a 88 % mangánu (to sú prvky, ktoré chránia vaše bunky pred voľnými radikálmi), až 15 % dennej potreby niektorých vitamínov B, vyše 20 % horčíka a 10 % medi – a to stojí za tých 45 minút varenia.
Prečítajte si tiež:
Viete, aký glykemický index má ryža?
Naturálna ryža má nízky glykemický index, a preto je vhodnou potravinou pre diabetikov a pre všetkých, ktorí chcú schudnúť a udržať si optimálnu hmotnosť. Obsahuje tiež beta-glukany, ktoré podporujú imunitu a ktoré musíte kupovať v drahých tabletkách, ak jete bielu ryžu.
Basmati ryža patrí k aromatickým, ktoré sú charakteristické obsahom éterických látok.
Viete ju skladovať?
Zvyšky každej uvarenej ryže treba rýchlo schladiť alebo zmraziť, pretože sa v nej rád množí Bacillus cereus, ktorý vás potom môže prinútiť trénovať krátke trate a brušné svalstvo. Zanechá po sebe narušenú flóru a zapálenú sliznicu čreva. Uvarená ryža pri uskladnení v chladničke ostáva bezpečná maximálne dva dni.
Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.