Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Ryža natural. Prečo práve ona?

Naturálna ryža je skvelá potravina vďaka tomu, že na rozdiel od klasickej bielej ryže neobsahuje len málo hodnotný škrob, ale aj podstatnú časť šupky a klíčku, ktoré obsahujú všetky dôležité živiny.
Keby ste prešli celý svet, mohli by ste spoznať asi 40 tisíc druhov ryže, ale zistili by ste, že existujú dva základné tvary: dlhozrnné a guľaté. **Dlhozrnné tvary** obsahujú menej škrobu, a preto sa po uvarení nelepia a podávajú sa najmä ako príloha. **Krátkozrnné, guľaté** ryže obsahujú viac škrobu, po uvarení sa lepia a sú vhodné najmä na rizoto, dezerty a sushi.

Biela alebo natural?

Kým biela ryža je takmer čistý a biologicky málo hodnotný škrob, naturálna ryža obsahuje podstatnú časť šupky a klíčku, kde sú schované všetky dôležité veci: fenoly (napr. kyselina ferulová so silným antioxidačným účinkom), esenciálne mastné kyseliny, vitamíny B a minerály. Preto aspoň doma čím skôr nahraďte bielu ryžu naturálnou. Jedna šálka uvarenej naturálnej ryže vám dá až 20 % dennej potreby selénu a 88 % mangánu (to sú prvky, ktoré chránia vaše bunky pred voľnými radikálmi), až 15 % dennej potreby niektorých vitamínov B, vyše 20 % horčíka a 10 % medi – a to stojí za tých 45 minút varenia.


Prečítajte si tiež:

Viete, aký glykemický index má ryža?

Ryža ako chutné raňajky

Je ryža celiatikom povolená?


Naturálna ryža má nízky glykemický index, a preto je vhodnou potravinou pre diabetikov a pre všetkých, ktorí chcú schudnúť a udržať si optimálnu hmotnosť. Obsahuje tiež beta-glukany, ktoré podporujú imunitu a ktoré musíte kupovať v drahých tabletkách, ak jete bielu ryžu.

Basmati ryža patrí k aromatickým, ktoré sú charakteristické obsahom éterických látok.

Viete ju skladovať?

Zvyšky každej uvarenej ryže treba rýchlo schladiť alebo zmraziť, pretože sa v nej rád množí Bacillus cereus, ktorý vás potom môže prinútiť trénovať krátke trate a brušné svalstvo. Zanechá po sebe narušenú flóru a zapálenú sliznicu čreva. Uvarená ryža pri uskladnení v chladničke ostáva bezpečná maximálne dva dni.

Naturálna ryža je veľmi vhodnou potravinou nielen pre zdravých ľudí a športovcov, ale aj **pri týchto ochoreniach**: celiakia, zvýšená hladina cholesterolu, ateroskleróza, cukrovka, zápcha, poruchy imunity, alergie, astma, reumatoidná artritída, atopický ekzém a je dôležitou súčasťou podpornej liečby mnohých druhov rakoviny (najmä rakoviny prsníka, prostaty a hrubého čreva).

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.