Môže byť zelenina škodlivá? Dôvodom sú dusičnany.
Prečo sú pre nás dusičnany nebezpečné?
Sledujme túto trasu - človek prijme dusičnany. V čreve môžu byť nevhodnými baktériami chemicky premenené na dusitany. Súčasťou trávenej potravy a stolice sú molekuly tzv. sekundárnych amínov a tie spolu s dusitanmi vytvoria nitrózoamíny. V ktorej chvíli sa tento príbeh stal nebezpečný? Záleží na tom, či ide o organizmus dieťaťa alebo dospelého človeka. Pre dieťa nie sú nebezpečné samotné dusičnany, ale dusitany. A pre dospelých sú nebezpečné až nitrózoamíny. Môžu totiž prispievať ku vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka.
Dusitany ohrozujú najmä deti
Hemoglobín je látka, ktorá prináša bunkám kyslík. V jednej červenej krvinke je asi 300 miliónov molekúl hemoglobínu a v jednom mililitri krvi máme asi 5 miliárd červených krviniek. V jednom-jedinom mililitri krvi máme teda asi 30-miliónkrát viac väzobných miest (atómov železa) pre kyslík ako je hviezd v celej našej Galaxii. Železo, ak má viazať kyslík, musí byť vo forme Fe2+. Ak je v inej forme (Fe3+), prestáva ho viazať, krv ostáva neokysličená a bunky sa začínajú dusiť, dieťa modrá. U novorodencov sa to najčastejšie stáva z vody. (Preto existuje dojčenecká voda.) Malé deti majú malý objem krvi a poškodenie hemoglobínu nastane ľahšie. Z rovnakej dávky dusičnanov, aká u dieťaťa vyvolá stredne ťažké príznaky, nemusí mať dospelý žiadne problémy. Čítajte viac o úlohe železa v tele.
Zelenina plná dusičnanov, ale i vitamínov
Je síce pravda, že zelenina, a nielen tá jarná, môže obsahovať veľa dusičnanov, ale na druhej strane obsahuje ochranné látky voči premene takmer neškodných dusičnanov na škodlivé dusitany a nitrózoamíny. Najsilnejšia ochrana je kyselina askorbová – vitamín C: bráni premene dusičnanov na dusitany a následnej reakcii na nitrózoamíny. Podobnú ochranu ako vitamín C, poskytuje telu aj iné organické kyseliny, vitamín E (rastlinné oleje), taníny (čajoviny) alebo fenoly (zelenina, ovocie, obilniny, klíčky).
Saláma a hemoglobín?!
Dusičnany sa však nachádzajú napríklad aj v diétnej saláme. Dokonca môže dôjsť aj k situácii, že vaše dieťa začne "meniť farbu". Z čoho? Práve z dusičnanov a dusitanov! Tie sa totiž pridávajú do spracovaných mäsových výrobkov, aby sa im zachovala farba a mäkkosť. Veľa ľudí sa panicky bojí dusičnanov v zelenine, ale nevie o ešte väčšom riziku v mäsových výrobkoch – údeninách. Údeniny dokonca obsahujú už aj rakovinotvorné nitrózoamíny - vytvorili ich tam žijúce baktérie.
Dusičnany a žalúdok
Podľa experimentálnych pozorovaní vedcov na univerzite v Uppsale, môžu byť dusičnany z potravín zdrojom dusíka, z ktorého prispením správnej ústnej mikroflóry vzniká oxid dusnatý (NO). Ten zvyšuje prekvrenie sliznice žalúdka a čreva a tým podporuje hojenie vredových poškodení. Správa síce tvrdí, že dobrým zdrojom dusičnanov sú aj údeniny, avšak podľa súčasných vedomostí sú dusičnany v údeninách v prítomnosti koncentrovaných bielkovín vo veľkej miere bakteriálne transformované na kancerogénne nitrózoamíny. Konzumácia údenín sa pravdepodobne aj preto spája so zvýšeným rizkom rakoviny hrubého čreva, konečníka, prostaty, močového mechúra a pľúc.
Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.