Príliš horúci čaj môže spôsobiť rakovinu pažeráka

BRATISLAVA 27. marca (ZDRAVIE.sk z WEBNOVIN) - Pitie príliš horúceho čaju môže spôsobiť rakovinu pažeráka, tvrdia iránski vedci. Ľudia by preto mali podľa nich horúce nápoje pred konzumáciou najprv nechať vychladnúť. S rakovinou pažeráka doterajšie štúdie spájali najmä tabak a alkohol, no podľa štúdie publikovanej v British Medical Journal môžu cestu ...

BRATISLAVA 27. marca (ZDRAVIE.sk z WEBNOVIN) - Pitie príliš horúceho čaju môže spôsobiť rakovinu pažeráka, tvrdia iránski vedci. Ľudia by preto mali podľa nich horúce nápoje pred konzumáciou najprv nechať vychladnúť. S rakovinou pažeráka doterajšie štúdie spájali najmä tabak a alkohol, no podľa štúdie publikovanej v British Medical Journal môžu cestu k vzniku tumorov "vydláždiť" aj vriace nápoje. Pitie čaju s teplotou vyššou ako 70 stupňov Celzia podľa vedcov osemnásobne zvyšuje riziko vzniku rakoviny pažeráka v porovnaní s "usrkávaním" vlažného čaju s teplotou nižšou ako 65 stupňov. Reza Malekzadeh z Teheránskej univerzity spolu s kolegami skúmal zvyklosti pri pití čaju u 300 ľudí trpiacich rakovinou pažeráka a ďalších 571 zdravých mužov a žien z rovnakej oblasti na severe Iránu. V tomto regióne je totiž najvyšší výskyt rakoviny pažeráka na svete, no počet fajčiarov a konzumácia tabaku sú najnižšie na svete. Takmer všetci dobrovoľníci ale pili pravidelne čierny čaj - viac ako liter denne. Vedci pritom zistili, že ľudia, ktorí zvyknú piť čaj menej ako dve minúty po zaliatí, sú päťkrát náchylnejší k vzniku rakoviny, v porovnaní s tými, ktorí si naň počkajú štyri minúty, prípadne dlhšie. Ako poznamenali, podľa britských štúdií, zvyknú ľudia piť čaj s priemernou teplotou 56 až 60 stupňov. I keď nie je úplne jasné, ako horúci čaj spôsobuje rakovinu, predpokladajú, že rozvoj ochorenia môžu iniciovať opakované popáleniny sliznice hrdla. Americkí a japonskí vedci nedávno zverejnili výsledky svojich štúdií, podľa ktorých obyvateľom východnej Ázie - Číňanom, Japoncom a Kórejčanom, chýbajú isté enzýmy, čo ich vystavuje vyššiemu riziku vzniku rakoviny pažeráka, keď pijú alkohol. Rakovina pažeráka ročne zabije vyše 500-tisíc ľudí na svete. SITA/Reuters