Zmenšenie prsníkov - modelácia prsníkov - mammoplastika

Zmenšenie prsníkov (redukčná mammaplastika) je chirurgický výkon určený pre ženy s hypertrofiou (zväčšením) prsnej žľazy, ktoré nie je esteticky akceptované ženou a môže spôsobovať aj zdravotné obtiaže (bolesti chrbta, krku, hlavy, únavu...).

Zdroj foto: Shutterstock.com

Zmenšenie prsníkov (redukčná mammaplastika) je chirurgický výkon určený pre ženy s hypertrofiou (zväčšením) prsnej žľazy, ktoré nie je esteticky akceptované ženou a môže spôsobovať aj zdravotné obtiaže (bolesti chrbta, krku, hlavy, únavu...). Hmotnosť nadmerne zväčšených prsníkov môže obmedzovať schopnosť viesť normálny aktívny život. Emocionálny diskomfort spojený s nadmerným poprsím je často rovnako obťažujúci ako telesný diskomfort a/alebo bolesť.

Problém „veľkých prsníkov“ sa týka širokej vekovej palety žien. Gigantické prsníky sa vyskytujú u dievčat v puberte, tzv. virginálna hypertrofia, ktorá môže mať až devastujúci vplyv na psychiku dievčat, ktoré sa chcú zaradiť medzi rovesníkov a nepriťahovať nežiadúcu pozornosť a neustále posmešné poznámky. Ďalšou skupinou sú ženy po skončení kojenia, keď nie vždy klesne objem prsníkov na akceptovateľný ( častejšie sa v tejto skupine žien objavuje pokles prsníkov po zmenšení objemu, keď nie je potrebné zmenšenie objemu ale len pozdvihnutie prsníkov, tzv.mastopexia). Ďalšou skupinou sú ženy po menopauze, ktorým robia zväčšené prsníky fyzické ťažkosti – bolesti chrbta, infekcie v podprsnej ryhe, bolesti ramien až poruchy citlivosti rúk z tlaku ramienok podprseniek.

Ako prebieha zmenšenie prsníkov - operačný zákrok

Pri tejto operácii sa zmenšuje objem tkaniva prsníka (prsnej žľazy, tuku), odstraňuje sa prebytočná koža. Je zrejmé, že toto nie je možné vykonať bez jaziev. Nevyhnutná je jazva okolo prsného dvorca, ďalej kolmá jazva smerom ku podprsnej ryhe a často aj jazva v oblasti podprsnej ryhy (tzv. jazva tvaru obráteného T). Jazva okolo dvorca je po vyzretí (cca pol roka až 2 roky) veľmi nenápadná, zvislá jazva sa môže trochu roztiahnuť, avšak zostáva esteticky akceptovateľná. Zriedkavo sa zmenšovanie prsníka môže vykonať iba pomocou liposukcie, vtedy sú jazvy minimálne, tento prístup je však možný len u malého percenta žien, častejšie sa liposukcia používa ako doplnok ku štandardnej operácii prsníkov.

Pri ženách, ktoré ešte nemali deti je potrebná vyššia opatrnosť – aj keď táto operácia nemusí znamenať stratu možnosti kojenia, nedá sa zaručiť, že kojenie bude v budúcnosti bezproblémové. Súvisí s možným poranením mliekovodov počas operácie a samozrejme to súvisí aj s množstvom odstránenej žľazy. Čím viac žľazy sa odstráni, tým je šanca na bezproblémové kojenie menšia.

Ďalším problémom je strata, obmedzenie citlivosti bradaviek a dvorcov po operácii, alebo naopak ich výrazná citlivosť, ktoré môže sťažiť sexuálny život ženy. Väčšinou sa tento problém vyrieši do niekoľkých mesiacov sám, ojedinele však pretrvávajú poruchy citlivosti trvale.

Zmenšovanie prsníkov najčastejšie vykonávame v celkovej anestézii. Pri malých zmenšovaniach je niekedy možné vykonať operáciu v lokálnej anestézii a analgosedácii pacientky. Pacientka dostane lieky proti bolesti a na stlmenie, je bez bolestí a operáciu si pamätá čiastočne, alebo takmer vôbec. Ku operácii je potrebné interné predoperačné vyšetrenie a vyšetrenie prsníkov (USG, resp. mamografia). Po operácii pacientka ostáva v zdravotníckom zariadení do druhého dňa, kedy po preväze odchádza domov. Pacientky sú plne sebestačné, avšak je nutné vyhýbať sa telesnej záťaži. Doporučuje sa nosenie fixačnej podprsenky po dobu 6 týždňov. Prsníky sú ihneď po operácii menšie, na definitívny tvar si treba počkať niekoľko mesiacov – prsia počas nich klesajú nižšie zväčšuje sa vzdialenosť medzi bradavkou a podprsníkovou ryhou a dosiahnu prirodzenejší vzhľad. Dôležité je získať zhodu medzi očakávaniami pacientky a možnosťami estetickej chirurgie (tak ako pri každom inom estetickom zákroku) – ak sú očakávania realistické a možnosti operácie chirurgom dostatočne vysvetlené, spokojnosť s výsledkom operácie je veľká.

Od zmenšovania prsníkov je potrebné odlíšiť modeláciu prsníkov (tzv. mastopexiu) Modelácia prsníkov je určená pre ženy s poklesnutými (ptotickými) prsníkmi pri nepomere medzi veľkosťou kožnej podprsenky a žľazy, väčšinou spôsobenými zmenami veľkosti prsníkov počas kojenia, pri zmenách hmotnosti. Pri tejto operácii sa nezmenšuje objem prsníka, odstraňuje sa prebytočná koža a tkanivo prsníka sa do nej modeluje. Nie je možné touto operáciou dosiahnuť plnosť horného pólu prsníkov a dekoltu, v podstate tvar prsníkov po operácii je podobný ako pred operáciou len prsia sú pevnejšie – menej ovisnuté. Často sa kombinuje modelácia ptotických prsníkov s vložením implantátu, týmto spôsobom sa vie viac skorigovať tvar prsníka a vyplniť aj horný pól, vytvoriť plnší dekolt.

Prípadné komplikácie zmenšenia prsníkov

Komplikácie pri týchto výkonoch sú zriedkavé, zahŕňajú bežné chirurgické komplikácie ako sú infekcia v rane, predĺžené hojenie rany, ďalej ide o nevyhovujúci vzhľad prsníkov po operácii (často to súvisí s nereálnymi predoperačnými predstavami). Väčšinou sú všetky tieto problémy riešiteľné a okrem predĺženého hojenia nespôsobia žiadny iný problém. Vážnejšie ťažkosti môže spôsobiť porucha výživy prsného dvorca spôsobená porušeným krvným zásobením, pri dodržaní operačných zásad je však táto komplikácia zriedkavá.

Cena zmenšenia prsníkov

Cena za zmenšenie prsníkov je cca. 1100,-€, anestézia k tomuto výkonu stojí 270,-€. Ak má pacientka zdravotné potiaže zdokumentované neurológom a ortopédom, tento výkon prepláca v zmluvných zariadeniach zdravotná poisťovňa. Cena za mastopexiu – spevnenie poprsia je cca.u nás 965,-€. Tento výkon je vykonávaný najčastejšie v lokálnej anestézii. Pri kombinácii spevnenia prsníkov s implantátmi sa samozrejme dopláca cena implantátov (730-1200,-€) a cena celkovej anestézie 200,-€. Niekedy je potrebné na dosiahnutie optimálneho výsledku ešte jeden, menší zákrok, napr. úprava dvorca, úprava jaziev, ešte doplňujúca redukcia, alebo modelácia.


Lolitka lydka

Dobry den chcem sa informovat ako dlho trva hojenie po zmenseni prsnikov a ci je tento zakrok velmi bolestivy dakujem

Lucy36

Dobry den. Som tyzden po zmenseni prsnikov. je to normalne, ze jeden mam ovela vacsi ako druhy. Som nestastna.....
Dakujem za odpovede

Lucy36

Dobry den. Som tyzden po zmenseni prsnikov. je to normalne, ze jeden mam ovela vacsi ako druhy. Som nestastna.....
Dakujem za odpovede