Ako otehotnieť

Ak ešte nemáte zodpovedané otázky

Základnou otázkou je, či je matka pripravená na tehotenstvo, na dieťa. Žena je na tehotenstvo fyzicky pripravená asi od 14. roku života. No pre materstvo sú v dnešnej dobe aj dôležitejšie faktory. Napríklad finančné zabezpečenie, bývanie, stabilný vzťah. Veľmi dôležité je predstaviť si, ako sa asi váš život zmení v tehotenstve a po narodení bábätka. Matka by mala mať dobré nielen fyzické ale aj psychické zdravie.

Ak už máte zodpovedané otázky

Väčšina mladých párov svoje rodičovstvo plánuje. Je potrebné počkať 2 až 3 mesiace po vysadení antikoncepcie, dodržiavať zásady správnej životosprávy, vzdať sa alkoholu a cigariet a pripraviť svoje telo na nasledujúce obdobie. Počas mesiaca máte len 2 alebo 3 dni ovuláciu (ovulácia - uvoľnenie dozretého vajíčka). Vtedy spermia oplodní vajíčko. Vaše plodné dni sa začínajú približne v 14. deň menštruačného cyklu,t.z. dva týždne od začiatku poslednej menštruácie.

Ovulačné dni, hlavne ak máte nepravidelný cyklus, môžete sledovať rôznymi spôsobmi. Úplne sama to zistíte pravidelným meraním bazálnej teploty (teplota tela v pokoji). Meria sa hneď ráno. Teplomer môžete zasunúť do pošvy, konečníka alebo úst a na vybranom mieste treba sledovať teplotu každý deň. Bazálna teplota niekoľko dní pred ovuláciou mierne klesne. Oveľa jednoduchším spôsobom je zakúpenie ovulačných testov v lekárni. Testy prebiehajú podobne ako domáce tehotenské močové testy. V týchto dňoch sa mení aj vzhľad a charakter vaginálneho hlienu. Úplnú istotu však budete mať, ak navštívite svojho lekára a ten zistí hladinu hormónov vo vašom tele.

Ste "v tom"? Ste tehotná?

Určite každá z nás vie, že sa ženské telo počas tehotenstva mení. Najznámejším príznakom je ranná nevoľnosť. Tá sa môže prejavovať nielen ráno, ale aj počas dňa alebo aj v noci a môže spôsobiť vracanie. Tehotná žena môže byť citlivá na vône a pachy, môžu sa tiež prejaviť príznaky nechuti pri niektorých jedál. Ďalším príznakom gravidity môžu byť zmeny nálad, zmena charakteru vaginálneho výtoku, celková únava. Najviditeľnejším príznakom pre ženu je vynechanie menštruačného cyklu. Všetky tieto znaky však môžu byť aj symptómom nejakej choroby, vyčerpanosti organizmu alebo následok dlhodobého stresu.

Jednoduchým spôsobom sa môžete uistiť o svojej gravidite domácim testom na tehotenstvo. Dajú sa zakúpiť v lekárni alebo v drogérii. Približná cena sa pohybuje od 100 SKK. S cenou vo väčšine prípadov rastie aj kvalita, čiže spoľahlivosť testov.

Tieto jednoduché testy na tehotenstvo vo vašom moči zistia prítomnosť hormónu hCG (choriového gonadotropínu), ktorý tvorí placenta. Testy sa navzájom líšia. Je potrebné dôkladne si prečítať priložený návod a postupovať presne podľa krokov. Odoberiete moč do suchej nádoby, vložíte do neho test označeným koncom nadol a počkáte predpísaný čas. Výsledok uvidíte priamo na teste. Test nemusí byť 100 percentne spoľahlivý, preto je dobré test zopakovať a svoj výsledok si overiť aj u lekára.

Ak očakávate svojho vytúženého potomka, gratulujeme vám.