Interupcia - Odporúčania po výkone

Po odchode z nemocnice treba zostať doma, pretože sa môžu vyskytnúť sťahy, nevoľnosť, únava či mierne nechutenstvo.

Prvý týždeň po výkone by sa žena mala telesne šetriť, do menštruácie by sa mala vyhýbať nadmernej telesnej záťaži napr. pri športe. Za dva týždne po výkone by bezpodmienečne mala navštíviť svojho gynekológa, na kontrolné vyšetrenie. Aj keď je na prvý pohľad v poriadku, je kontrola potrebná, viď vyššie popísané komplikácie.

Sexu by sa mala vyhnúť do prvej menštruácie, najmenej však 14 dní po výkone. Pohlavný styk by v tomto prípade mal byť chránený kondómom, aby sa zabránilo zápalovým komplikáciám.

Žena by mala dbať v tomto období na úzkostlivú hygienu. V letných mesiacoch by sa nemala kúpať a aj doma by sa mala skôr sprchovať, ako kúpať vo vani.

Prvá menštruácia po interupcii býva spravidla silnejšej intenzity a nemôžu sa počas nej používať tampóny. Často je bolestivá a dostaví sa do 6 týždňov po výkone. Po prvej menštruácii by mala nasledovať ďalšia kontrola u gynekológa, rovnako aj, pokiaľ sa menštruácia do 6 týždňov nedostaví. Žena by si mala, najlepšie v spolupráci so svojim gynekológom, zvoliť spôsob antikoncepcie.