Milovníci kávy môžu skôr podliehať halucináciám

BRATISLAVA 14. januára (ZDRAVIE.sk z WEBNOVIN) - Ľudia, ktorí vypijú denne viac ako sedem šálok kávy, môžu skôr podliehať halucináciám ako tí, ktorí sú menej závislí na kofeíne. Vyplýva to zo štúdie, ktorú dnes zverejnila univerzita v britskom Durhame. Podľa výskumu univerzitných psychológov je pri vysokom prijímaní kofeínu trojnásobne väčšia pravdepodobnosť ...

BRATISLAVA 14. januára (ZDRAVIE.sk z WEBNOVIN) - Ľudia, ktorí vypijú denne viac ako sedem šálok kávy, môžu skôr podliehať halucináciám ako tí, ktorí sú menej závislí na kofeíne. Vyplýva to zo štúdie, ktorú dnes zverejnila univerzita v britskom Durhame. Podľa výskumu univerzitných psychológov je pri vysokom prijímaní kofeínu trojnásobne väčšia pravdepodobnosť počutia hlasov neexistujúcich osôb oproti tým, ktorí vypijú šálku denne. Štúdia však zdôrazňuje, že tendenciu počuť hlasy, prípadne mať iné halucinácie nemusí spôsobovať kofeín, ale je jednoducho reakciou istého typu ľudí na veľké množstvo vypitej kávy. "Je to prvý krok smerom k širším faktorom súvisiacich s halucináciami," povedal doktorand Simon Jones, ktorý výskum viedol. "Predchádzajúce štúdie poukazovali na rôzne významné faktory ako trauma z detstva. Mnohé z nich sú spájané s halucináciami, čiastočne pre ich dosah na reakciu tela na stres." Podľa spoluautora Charlesa Fernyhougha štúdia nepotvrdila príčinnú spojitosť medzi prijímaním kofeínu a halucináciami, pričom zdôraznil, že tri percentá ľudí bežne počujú hlasy vo svojich hlavách. "Jeden výklad môže byť, že tí študenti, ktorí sú náchylnejší k halucináciám, používajú kofeín, aby si tak poradili so svojimi zážitkami." Výskumníci teraz plánujú štúdiu o halucinogénnom vplyve iných typov potravín a nápojov. "Je prekvapujúce, že výskum sa len nepatrne venoval výžive a halucináciám. V niektorých krajinách súvisí vysoká spotreba cukru a nasýtených tukov s horšími výsledkami v oblasti duševného zdravia," povedal Jones. SITA/AFP