Ultrazvuk

Ide o vysokofrekvenčnú elektrickú energiu konvertovanú na energiu mechanickú a tepelnú, ktorá zlepšuje prekrvenie a výživu tkanív, účinkuje spazmolyticky a analgeticky.

Charakteristika:

Ide o vysokofrekvenčnú elektrickú energiu konvertovanú na energiu mechanickú a tepelnú, ktorá zlepšuje prekrvenie a výživu tkanív, účinkuje spazmolyticky a analgeticky. Ultrazvuk je vlastne pozdĺžne mechanické vlnenie s frekvenciou 0,75 – 3 MHz a intenzitou maximálne do 3 W/cm2.

Princíp:

Ultrazvuk je založený na princípe kontinuálnej alebo pulznej aplikácie, kontakt hlavice prístroja s tkanivom musí byť vždy udržovaný kontaktným medium, napríklad parafínovým olejom alebo vodivým gelom. Existujú aj hlavice pre podvodnú aplikáciu. V terapeutických dávkach pôsobí ultrazvuk ako mikromasáž so súčasným zahriatím, zlepšením výživy tkanív, analgetickým účinkom a relaxáciou. Vo vyšších dávkach mechanicky rozrušuje vápenaté usadeniny. Je vhodný pri artrózach, vertebrogénnom syndróme, chronických reumatických zápaloch, či poúrazových stavoch. Doba trvania jednej procedúry ultrazvukom je maximálne 10 minút.

Indikácie:

Ultrazvuk zlepšuje prekrvenie a výživu tkanív, podporuje tkanovovú difúziu, má spazmolytický (kŕče uvoľňujúci, resorpčný (podporujúci vstrebávanie látok do buniek), analgetický (bolesť utišujúci) a antispazmodický (zabraňujúci kŕčom svalov, hlavne v tzv. dutých orgánoch ako žalúdok alebo črevo) účinok. Hĺbka účinku sa pohybuje medzi 2 – 6 cm a vyvoláva aj vzdialené reflexné účinky. Ultrazvuk ako liečebná procedúra musí byť vždy predpisovaná lekárom, pričom sa v zásade aplikuje buď do miesta bolesti, na príslušný miechový koreň alebo v priebehu nervu.

Kontraindikácie:

Ultrazvuk sa neodporúča poučiť v oblasti rastových zón u detí a dorastu, v oblasti srdca a parenchymových orgánov, po operáciách chrbtice, kde miecha nie je krytá kodtným obalom, nad nervami s kostnými výrastkami blízko povrchu, pri krvácavých ochoreniach a tumoroch.