Hydrogalván

Hydrogalvan, čiže končatinový galvanický kúpeľ je 2-4-vaničkový vodný kúpeľ pre horné a dolné končatiny v trvaní 20 minút, do ktorého sa zavedie galvanický prúd o intenzite 20-40 mA s presnou polaritou na končatiny.

Charakteristika:

Hydrogalvan, čiže končatinový galvanický kúpeľ je 2-4-vaničkový vodný kúpeľ pre horné a dolné končatiny v trvaní 20 minút, do ktorého sa zavedie galvanický prúd o intenzite 20-40 mA s presnou polaritou na končatiny. Umožňuje hĺbkovú galvanizáciu väčších častí, alebo aj celého tela použitím vodných elektród. Cieľom je pozitívne ovplyvnenie vodivosti periferných nervov, zlepšenie prekrvenia končatín, zmiernenie bolestí. Hydrogalvan sa najčastejšie aplikuje pri bolestiach kĺbov, najmä malých kĺbov rúk a pri chronických zápalových ochoreniach väziva. Odporúčaná dĺžka procedúry je 20 min.

Princíp:

Pri tejto liečebnej metóde sa používa zariadenie, umožňujúce hĺbkovú galvanizáciu častí tela použitím vodných elektród. Pozostáva z generátora galvanického prúdu a vodných elektród vo forme 4 vaničiek z nevodivého materiálu (2 sú pre dolné, 2 pre horné končatiny). Vaničky sú naplnené vodou s teplotou 36 stupňov C. Procedúra sa aplikuje najmä pri neuralgiách, polyneuritídach, bolestiach kĺbov ako aj zápalových ochoreniach väziva.

Indikácie:

Hydrogalvan umožňuje hĺbkovú galvanizáciu na celom tele vhodným zapojením elektród. Využíva sa na liečbu vertebrogénnych a kĺbových reumatických ochorení, na prekrvenie končatín a terapiu neuróz a taktiež sa osvedčila pri liečbe chronických ochorení, poúrazových stavov, porúch prekrvenia, spazmov svalstva a podobne. V závislosti na zlepšení drenáže liečenej oblasti dochádza k rýchlemu ústupu opuchov a krvných podliatin. Pacient pri procedúre pohodlne sedí a jeho končatiny sú ponorené vo vaničkách. Jednosmerný elektrický prúd sa často využíva aj na aplikáciu v elektroliečebnej vani. Vaňa je z nevodivého materiálu a na jej obvode sa nachádza niekoľko elektród, ktoré sa môžu zapojiť v závislosti od aplikovanej procedúry. Uvedený spôsob liečby využíva nielen hĺbkový účinok elektrického prúdu, ale aj tepelný vplyv vody a chemický účinok látok obsiahnutých v kúpeli (železnatá, sírna, jódová voda).

Kontraindikácie:

Hydrogalvan sa neodporúča pri kardiostimulátore, trombóze, akútnych lokálnych zápaloch a infekciách, pri tendencii k zvýšenej krvácavosti a v tehotenstve.