Diadynamik

Táto liečebná elektroterapia využíva zmiešané prúdy (galvanický, faradický či iný) a ich účinky sa prejavujú dráždením svalov spôsobujúce prekrvenie a urýchlenie hojenia. Metóda diadynamikom sa najčastejšie využíva pri ochoreniach pohybového aparátu, pri bolestiach, omrzlinách, či poruchách prekrvenia.

Charakteristika:

Táto liečebná elektroterapia využíva zmiešané prúdy (galvanický, faradický či iný) a ich účinky sa prejavujú dráždením svalov spôsobujúce prekrvenie a urýchlenie hojenia. Metóda diadynamikom sa najčastejšie využíva pri ochoreniach pohybového aparátu, pri bolestiach, omrzlinách, či poruchách prekrvenia. Diadynamikom sa dosahuje prekrvenie ošetrovanej časti tela, prevažne bolestivých veľkých kĺbov, ktorý má analgetické účinky. Podobnou liečebnou procedúrou je aj diathermia, ktorá však na rozdiel od diadynamiku využíva vysokofrekvenčný elektrický prúd s nízkym napätím.

Princíp:

Pri diadynamiku zmiešané prúdy využívajú účinky aplikácie galvanického a faradického či iného impulzného prúdu. Pri danej kombinácii sa účinky jednotlivých druhov prúdu zlučujú, predovšetkým účinok hypermizačný a analgetický. Prúd s účinkom prevažne inhibičným má frekvenciu 100 Hz, prúd s frekvenciou 50 Hz má skôr účinok dynamogénny, teda excitačný, facilitačný a tonizujúci, odstraňuje opuch obalu nervu, tlmí bolesť, tonizuje svaly. Túto elektroterapeutickú procedúru predpisuje lekár, ktorý upresňuje lokalitu aplikácie a potrebnú charakteristiku druhu prúdu.

Indikácie:

Dianynamik sa využíva pri liečbe ochorení pohybového aparátu, najmä bolestí kĺbov a chrbtice. Má účinok hyperemizačný, analgetický, protiedémový, tonizačný a relaxačný. Je vhodný pri liečbe chorôb pohybového ústrojenstva zápalového a negeneratívneho pôvodu, vertebrogénneho syndrómu, poúrazových stavov, reumatickej artritíde.

Kontraindikácie:

Diadynamik sa neodporúča používať pri pacientoch s kardiostimulátorom, nádorových ochoreniach, poruchách citlivosti, kovových implantátoch v prúdovej dráhe, tehotenstve, ekzémoch či pri krvácavých stavoch.