Interferenčný prúd

Interferenčné prúdy predstavujú impulzné dvoj, alebo štvorpólové prúdy, ktoré majú tonizačný a analgetický účinok, prekrvujú tkanivo, zlepšujú vstrebávanie a formujú svalstvo.

Charakteristika:

Interferenčné prúdy predstavujú impulzné dvoj, alebo štvorpólové prúdy, ktoré majú tonizačný a analgetický účinok, prekrvujú tkanivo, zlepšujú vstrebávanie a formujú svalstvo. Ide vlastne o stredno-frekvenčné prúdy, ktoré účinkujú dráždivo na nervovo-svalové tkanivo. Ich výhodou je, že ľahko prekonávajú kožný odpor a prúdy majú výrazný analgetický, hypermizačný, rezorbčný a detonizačný efekt. Nízkofrekvenčné prúdy so strmým a pozvoľným nástupom sa využívajú aj na vyšetrenie zmien nervovo svalovej dráždivosti v diagnostike periférnych paréz. Procedúru predpisuje lekár, pričom stanoví lokalitu a potrebné parametre.
Trvanie: podľa typu ochorenia cca 12 - 20 minút.

Princíp:

Je to jeden zo spôsobov ovplyvnenia zvýšeného bolestivého napätia v tkanivách, vhodný najmä pri dlhšie trvajúcich chronických bolestivých stavov. Sústredením prúdov dvoch elektrických okruhov v mieste ich prekríženia vzniká nový druh prúdu, ktorý ľahko prekonáva kožný odpor.

Indikácie:

Pôsobia ako elektromasáž pri ochoreniach pohybového aparátu. Odporúčajú sa pri chronických zápalových, degeneratívnych a reumatických chorobách, mimokĺbovom reumatizme, neuralgii, vertebrogénnych bolestivých syndrómoch, poruchách prekrvenia. zmierňuje bolesti, opuchy, majú tonizačný účinok.

Kontraindikácie:

Interferenčné prúdy sú nevhodné pri horúčkových stavoch, Parkinsonovej chorobe, krvácavých stavoch, zápaloch žíl, infekciách kože, pri kardiostimulátore, pri nádorových ochoreniach, poruchách citlivosti, kovových implantátov, v tehotenstve.