Škótske streky

Vodoliečebná procedúra, ktorá využíva striedanie teplej (38 – 42 stupňov Celzia) a studenej vody (10-16 stupňov Celzia). Škótske streky sú veľmi radikálnou, silno povzbudivou, dráždivou a stimulujúcou procedúrou, ktorej podstatou je kontrastná aplikácia chladu a tepla.

Charakteristika:

Vodoliečebná procedúra, ktorá využíva striedanie teplej (38 – 42 stupňov Celzia) a studenej vody (10-16 stupňov Celzia). Škótske streky sú veľmi radikálnou, silno povzbudivou, dráždivou a stimulujúcou procedúrou, ktorej podstatou je kontrastná aplikácia chladu a tepla. Aplikuje sa vodným prúdom z dýzy pod tlakom 3 atm a zo vzdialenosti 3 – 4 m. Začína sa strekom vodou teplou 38 – 42 °C počas 30 sekúnd, nasleduje strek studený 16 – 18 °C počas 5 – 10 sekúnd. Striedanie sa opakuje niekoľkokrát, a to najprv v oblasti horných a dolných končatín, potom trupu a brucha (spredu aj zozadu). Procedúra sa zakončuje studeným strekom. Navodzuje pocit dobre prekrvenej, teplej kože, zvyšuje odolnosť, podporuje metabolizmus, upravuje vegetatívne a funkčné poruchy, stimuluje imunitný systém.

Princíp:

Škótske streky sú názov masážnej techniky, ktorú väčšinou ponúkajú parné masážne boxy. Spočíva v striedaní spršiek teplej a studenej vody (v boxoch ho možno programovať), ktoré dokáže človeka veľmi rýchlo osviežiť a nabiť novou energiou. Teplá voda telo uvoľní a chladná dodáva fyzickú a duševnú energiu. Škótska sprcha zlepšuje tiež pružnosť pokožky a pôsobí preventívne proti celulitíde. Celý cyklus se 4–6x opakuje a procedúra končí studeným strekom. Dĺžka procedúry je cca 15 minút.

Indikácie:

Používajú sa pre aplikáciu vhodne usmernených prúdov vody na telo pacienta. Liečivý účinok vody prúdom je okrem mechanickej masáže tiež v možnosti okamžitého striedania účinkov studenej a teplej vody na povrch tela, čo spôsobuje podráždenie a následne aj vyššie prekrvenie. Pôsobí zároveň na svalstvo a reflektoricky aj na centrálny nervový systém, čím prispieva k vhodnému preladeniu organizmu. Škótske streky sú vhodné pri nízkom krvnom tlaku, hormonálnych funkčných poruchách, pri potrebe zvýšenia odolnosti. Odporúčajú sa pri ochoreniach pohybového aparátu, najmä chrbtice, pri svalových bolestiach, na regeneráciu a relaxáciu. Blahodárne pôsobia proti celulitíde, na spevnenie tonusu pokožky a na prekrvenie celého tela.

Kontraindikácie:

Táto procedúra nie je vhodná pri zlyhávajúcich chronických ochoreniach najmä srdca, vysokom krvnom tlaku, či varixoch na predkoleniach.