Šliapací kúpeľ

Striedavé kúpele nôh v teplej a studenej vode a je súčasťou vodoliečby Kneippovho typu. Ide teda o aktívny pohyb prešľapovaním nôh vo vaničkách naplnených vodou s kontrastnými teplotami.

Charakteristika:

Striedavé kúpele nôh v teplej a studenej vode a je súčasťou vodoliečby Kneippovho typu. Ide teda o aktívny pohyb prešľapovaním nôh vo vaničkách naplnených vodou s kontrastnými teplotami. Začína sa v horúcej vode 40 °C - 46 °C v trvaní 1-2 minúty, potom pacient prešliapne do studenej vody 10 °C - 16 °C na 15-30 sekund. Celý cyklus sa opakuje 6-10 krát. Je vhodný pri bolestiach hlavy, vegetatívnych poruchách, poruchách prekrvenia ako žilová gymnastika pri začínajúcich varixoch, uvoľňuje členky a kĺby nôh.

Princíp:

Pohyb pacient začína prešľapavaním v teplej vode po dobu asi 1-2 minúty a potom prekročí do vaničky so studenou vodou na pol minúty. Celý proces niekoľkokrát opakuje. Procedúru končí v studenej vode. Celá procedúra trvá cca 15 minút.

Indikácie:

Šľapací kúpeľ slúži na zlepšenie pohyblivosti členkových kĺbov. Je vhodný pri nedokonalom krvnom obehu na dolných končatinách, pri ochorení kĺbov na dolných končatinách (členky, kolená, bedrá) najmä stavy po operáciách a úrazoch, pri plochých nohách.

Kontraindikácie:

Táto procedúra sa neodporúča pri rozsiahlych varixoch na dolných končatinách.