Thajská masáž

Thajská masáž má svoj pôvod v Indii. Je založená na koncepcii neviditeľných energických dráh v ľudskom tele. Thajská masáž využíva desať týchto dráh a tie sa volajú "Desať Senu".

Charakteristika:

Čoraz častejšie sú u nás obľúbené aj netradičné druhy masáže. Jednou z nich je i táto najstaršia liečebná metóda, ktorá sa pôvodne robila v budhistických kláštoroch. Tradičná thajská masáž, označovaná slovom "nuad", má veľmi dlhú tradíciu liečby. Teoretickým základom thajskej masáže je náuka o energetických čakrách, ktoré prechádzajú ľudským telom a kontinuálne v nich prúdi energia. Pri poruchách orgánov dochádza k poruche prúdenia a funkčným zmenám, ktoré po čase trvania blokády prechádzajú do tvalých organických porúch. Thajská masáž pracuje s vybratými čiarami /senmi/, ktoré spájajú dôležité akupresúrne body tela a ich stimuláciou obnovuje porušený tok energie. Tento typ masáže totiž vychádza z jogy a z teórie o líniách, cez ktoré prúdi v našom tele energia. Pracuje s energetickými dráhami tela, a každá dráha je prepojená s niektorým orgánom, telesnou funkciou alebo psychikou. Thajská masáž vytvára energetickú rovnováhu v organizme a pôsobí ako prevencia. Je vhodná najmä pre ľudí so sedavým zamestnaním.

Princíp:

Thajská masáž má svoj pôvod v Indii. Je založená na koncepcii neviditeľných energických dráh v ľudskom tele. Thajská masáž využíva desať týchto dráh a tie sa volajú "Desať Senu". Týchto Desať Senu celkom postačuje k liečbe celého tela (včítane všetkých jeho orgánov). Dôležité tlakové body sa nachádzajú práve na týchto desiatich dráhach. Masáž bodu podporuje duševnú relaxáciu, ale zároveň odstraňuje bolesť v celom tele a ztuhnutosť kĺbov. Masáž tlakových bodov odstraňuje blokády, obnovuje zdravie a psychickú pohodu, pomáha pri bolestiach hlavy, migrénach, posilňuje nervový systém, odstraňuje bolesti kĺbov, chrbtice, svalov a tkanív, zvyšuje pohyblivosť, priaznivo ovplyvňuje cirkuláciu krvi a lymfy a zlepšuje vylučovanie toxických látok z tela.

Zakladateľom tohoto umenia bol severoindický lekár Jivaka Kumar Bhaka, súčastník Buddhy. Jedná sa o celotelovú masáž, pri ktorej pravidelnými, presne smerovanými tlakmi maséra dochádza k výmene energie a nastoleniu rovnováhy v tele. Prevádza sa na špeciálnej podložke, pri masáži má pacient na sebe ľahký a pohodlný odev. Nie je pri nej nutné používať emulzie a oleje, masírovaná osoba môže mať na sebe ľahké a pohodlné oblečenie. Tradičná thajská masáž sa prevádza zásadne na oblečenom tele na podlahe s mäkkou podložkou alebo rohožou a podstatne sa líši od našej klasickej európskej masáže, ktorá sa orientuje prevažne na svaly, mäkké tkanivá a pôsobí väčšinou do hĺbky.

Indikácie:

Tradičná thajská masáž je určená pre každého, pretože je vynikajúcou prevenciou pred ochoreniami a prostriedkom k dosiahnutiu dobrej fyzickej kondície a psychickej pohody. Tradičná thajská reflexná masáž, pri ktorej masér pôsobí silou svojho tela, rúk, prstov i nôh na tlakové body, svaly a šľachy, ohýba a naťahuje chrbticu, zbavuje napätia, uvoľňuje kĺby a prináša telu oslobodzujúce upokojenie. Podľa priania trvá masáž až 80 minút. 60 až 90 minútová masáž, založená na vzájomnej spolupráci maséra a masírovaného, je vhodná najmä na uvoľnenie napätia v svalstve a na odstránenie bolesti. Masírovaný je oblečený v tričku a tradičných thajských nohaviciach, ktoré používali rybári. Masáž sa praktizuje v rôznych polohách (v sede, ľahu, polohách pripomínajúcich jogové ásany) na žinenke.

Thajská masáž sa sústreďuje na 10 hlavných (zo 72 000) energetických línií s cieľom zaviesť v tele energetickú rovnováhu a docieliť prirodzené prúdenie energie. Jej voľný tok následne pomáha celkom automaticky uľahčovať bežné zdravotné ťažkosti, akými sú napr. bolesti v bedrovej časti chrbtice, artritída, bolesti hlavy, tráviace poruchy či ťažkosti spojené so stresom. Mimoriadne úspešná môže byť aj v prípadoch poúrazovej rekonvalescencie, posturálnej nerovnováhy, menštruačných či tehotenských ťažkostí alebo pre tých, ktorí trpia únavou a pocitom vyčerpanosti. Thajská masáž nie je obmedzená vekom. Je vhodná tak pre deti, ako aj pre osoby skôr narodené. Ocenia ju aj tehotné a dojčiace mamičky.

Kontraindikácie:

Thajská masáž sa neodporúča pri horúčkových stavoch, radikulárnych (koreňových) dráždeniach chrbtice, totálnych endoprotézach a akútnych zápaloch veľkých kĺbov, pri závažných kŕčových žilách dolných končatín a pri závažných poruchách srdca. Nedoporučuje sa ani osobám s vysokým krvným tlakom a ťažko chorým.