Flavonoidy sú prevenciou aj nádorových ochorení
BRATISLAVA 4. novembra (ZDRAVIE.sk z WEBNOVIN) - Ovocie a zelenina nie sú pre ľudí len zdrojom vitamínov, ale aj ďalších veľmi dôležitých látok s ochrannými účinkami - flavonoidov. Ide o zlúčeniny, ktoré v rastlinách zodpovedajú za farbu, opelenie či ochranu pred UV žiarením a pre ľudí je dôležitý ich antioxidačný účinok. V tele človeka viažu voľné kyslíkové radikály, ktoré vznikajú počas bežných fyziologických pochodov a organizmus ich pri správnej výžive a životospráve dokáže inaktivovať. "Ak tomu tak nie je, a navyše človek žije dlhodobo v znečistenom životnom prostredí, vzniká oxidačný stres buniek s ich následným poškodením. Výsledkom sú voľnoradikálové ochorenia - ateroskleróza, srdcovo-cievne choroby, infarkt, mozgová príhoda, cukrovka, onkologické choroby, predčasné starnutie, Alzheimerova aj Parkinsonova choroba," uviedla dnes na konferencii Nové trendy vo výžive Alžbeta Béderová z bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Významné je preventívne pôsobenie flavonoidov pre vznik nádorových ochorení. "Mnohé experimentálne práce napríklad potvrdili zabrzdenie rastu nádorových buniek účinkom flavonoidov. Pri niektorých typoch onkologických ochorení, ktorých výskyt je u nás vysoký, napríklad nádory zažívacieho traktu, hrubého čreva a konečníka, je v prevencii dostatočný príjem ovocia a zeleniny nevyhnutný a práve ich deficit sa považuje sa významný rizikový, vyvolávajúci faktor," vysvetlila Béderová. Najväčšie množstvo flavonoidov sa nachádza v strukovinách, sóji, orechoch a semenách, korení, ale aj v čaji (najmä v zelenom), káve alebo v červenom víne. Vysoký obsah má i cibuľa, cesnak, pór, citrusy - pričom červené viac ako žlté - kapusta, čučoriedky, zeler, petržlen alebo bobuľové ovocie. SITA