Prijímame dvakrát viac tukov, ako by sme mali
BRATISLAVA 23. októbra (ZDRAVIE.sk z WEBNOVIN) - Slováci konzumujú dvakrát viac nasýtených tukov ako sa odporúča. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedla Alžbeta Béderová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Tuk je základným stavebným kameňom bunkových membrán a na dennej tvorbe energie sa má podieľať 25 až 30 percentami. Príjem tukov by sa však nemal radikálne obmedzovať, pretože sa to môže prejaviť nedostatkom vitamínov rozpustných v tukoch, kolísaním hladiny hormónov a oslabením imunitného systému. Diéty, ktoré odporúčajú konzumáciu jedla bez tuku, sú preto škodlivé pre organizmus, potvrdil dnes odborník na nutričnú hodnotu potravín Jiří Brát. Okrem primeraného množstva je dôležitá aj štruktúra prijatých tukov, pri ktorej platí takzvané trojtretinové pravidlo zastúpenia jednotlivých typov mastných kyselín. Jednou tretinou sa na tvorbe energie majú podieľať nasýtené mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v masle, masti, slanine, mäse a mäsových výrobkoch, mlieku a mliečnych výrobkoch. Druhú tretinu zastupujú mononenasýtené mastné kyseliny, ktorých hlavnou predstaviteľkou je kyselina olejová z radu n-9. Jej hlavným zdrojom sú rastlinné oleje, pričom podľa Béderovej je najkvalitnejší olivový olej, zo základných je to repkový a slnečnicový olej. Doplnkovým zdrojom sú aj semená a oriešky. Tretiu tetinu v tvorbe energie zabezpečujú polynenasýtené mastné kyseliny. Nachádzajú sa prevažne v rastlinných olejoch - repkovom, slnečnicovom, v rastlinných tukoch, orechoch, v tuku rýb a morských živočíchov. SITA