Zdravá výživa by sa mala vyučovať aj na školách
BRATISLAVA 10. októbra (ZDRAVIE.sk z WEBNOVIN) - Medzi neoddeliteľné súčasti nášho každodenného stravovania by mal patriť prísun dostatočného množstva vitamínov. Podľa odborníkov je prísun vitamínov u ľudí veľmi nízky. "Ľudia prijímajú len veľmi malé množstvo vitamínov. Najdôležitejšími faktormi tohto stavu sú nesprávny výber stravy či jej nešetrná technologická úprava," uviedol na dnešnej tlačovej besede odborník na zdravú výživu, gastroenterológ Peter Minárik z Poradne pre obezitu, výživu a zdravý životný štýl. Dodal, že medzi najlepšie zdroje potrebných vitamínov patria šťavy z čerstvého ovocia, ktoré na každodennú konzumáciu odporúčajú aj svetové zdravotnícke organizácie. "Treba si uvedomiť, že aj v ovocí či zelenine sa nachádza cukor. Samozrejme, nie je to také množstvo ako v prípade takzvaných soft nápojov, no každopádne by sa mala konzumovať odporúčaná denná dávka, čiže približne tých 300 mililitrov (tri decilitre)," povedal Minárik. Nemalý vplyv na kvalitu resp. efekt štiav z čerstvého ovocia má aj technológia ich výroby. "Na skladovanie jabĺk využívame špeciálnu technológiu ULO (Ultra Low Oxygen - Ultranízka hladina kyslíka), ktorá je rozšírená najmä vo Veľkej Británii. Namiesto kyslíka sa ovocie skladuje v priestoroch vyplnených dusíkom. Napríklad chuť hliny odstraňujeme z karotkových štiav pestovaním týchto plodín v ľahkých pôdach," poznamenal k výrobným technológiám generálny riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti McCarter Milan Pašmík. Obaja odborníci sa zhodli, že k negatívnemu zdravotnému stavu či obezite obyvateľstva prispieva aj neznalosť preventívnych opatrení. "Neviem, prečo sa aj u nás neuskutočňuje výučba zdravej výživy na školách, podobne ako v niektorých iných krajinách. Ak by sme ľudí usmerňovali už v ranom veku, situácia by mohla byť úplne iná," dodal na záver Minárik. Medzi neoddeliteľné súčasti nášho každodenného stravovania by mal patriť prísun dostatočného množstva vitamínov. Podľa odborníkov je prísun vitamínov u ľudí veľmi nízky. "Ľudia prijímajú len veľmi malé množstvo vitamínov. Najdôležitejšími faktormi tohto stavu sú nesprávny výber stravy či jej nešetrná technologická úprava," uviedol na dnešnej tlačovej besede odborník na zdravú výživu, gastroenterológ Peter Minárik. Autor: Richard Kramarik SITA