V nedeľu bude Svetový deň Alzheimerovej choroby

BRATISLAVA 19. septembra (ZDRAVIE.sk z WEBNOVIN) - V nedeľu 21. septembra bude Svetový deň Alzheimerovej choroby, ktorý v roku 1994 vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia. Vo vekovej skupine nad 65 rokov trpí demenciou Alzheimerovho typu každý 20 človek, ale toto ochorenie postihuje čoraz častejšie aj ľudí v strednom veku. Podľa webovej stránky ...

BRATISLAVA 19. septembra (ZDRAVIE.sk z WEBNOVIN) - V nedeľu 21. septembra bude Svetový deň Alzheimerovej choroby, ktorý v roku 1994 vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia. Vo vekovej skupine nad 65 rokov trpí demenciou Alzheimerovho typu každý 20 človek, ale toto ochorenie postihuje čoraz častejšie aj ľudí v strednom veku.

Podľa webovej stránky www.alzheimer.sk, počet ľudí s Alzheimerovou chorobou sa na Slovensku odhaduje na 40-až 50-tisíc. Napriek rozšírenosti ochorenia iba päť až desať percent pacientov dostáva adekvátnu liečbu, ktorá zmierňuje príznaky ochorenia a zlepšuje kvalitu života pacientov a ich opatrovateľov. "Prvé príznaky ochorenia možno v začiatočných fázach ľahko prehliadnuť alebo ich pripísať stresu, informačnej presýtenosti či únave. Patria sem predovšetkým poruchy krátkodobej pamäti, ale aj neschopnosť zapamätať si nové veci, prechodná dezorientácia, strata iniciatív a chuti do života, depresia či ťažkosti s plynulým vyjadrovaním sa," popísala príznaky ochorenia liečebná pedagogička Centra Memory Mária Čunderlíková.

Ako sa pamäťové výpadky skorého ochorenia stávajú závažnejšími, pridávajú sa aj iné mentálne poruchy a problémy správania, ako napríklad všeobecné zmätenie, dezorientovanosť v čase a priestore, zmeny osobnosti, túlanie sa, schovávanie predmetov, problémy s prijímaním potravy a poruchy spánku. Ku koncu človek s týmto ochorením stráca celkovú kontrolu nad sebou a svojimi telesnými funkciami. Lekári zatiaľ nedokážu vyliečiť Alzheimerovu chorobu, na jej liečbu využívajú symptomatiká, ktoré potláčajú príznaky ochorenia. Ako odporúča Čunderlíková a riaditeľ Neuroimunilogického ústavu Slovenskej akadémie vied Michal Novák, nenahraditeľnou súčasťou liečby je aj neustále cvičenie pamäti, komunikácia s pacientom a udržanie jeho aktívnosti.

Nádejou pre pacientov s demenciou Alzheimerovho typu je liek s účinnou látkou metyltioninium chlorid, ktorý sa stále testuje a prístupný by mohol byť asi o štyri roky. Podľa Michala Nováka dokáže liek zastaviť proces ochorenia a v ranom štádiu existuje veľká nádej, že sa mozog zregeneruje a pacientovi bude pamäť slúžiť ďalej. Alzheimerova choroba je forma demencie, pri ktorej zanikajú mozgové bunky. Narúšajú sa látky prenášajúce informácie v mozgu, hlavne tie, ktoré sú zodpovedné za ukladanie spomienok. Je to jeden z najbežnejších druhov demencie na svete a predstavuje 50 až 60 prípadov všetkých demencií.

SITA