EÚ sprísňuje dohľad nad prísadami v potravinách
BRATISLAVA 8. júla (WEBNOVINY) - Europoslanci v utorok schválili v druhom čítaní štyri nariadenia, ktoré sa zaoberajú pridávaním prísad, aróm a enzýmov do potravín. Dôvodom prijatia novej legislatívy je skutočnosť, že potravinársky priemysel v súčasnosti používa už stovky prírodných a umelých prímesí, pričom výrobcovia obohacujú potravinárske výrobky aj o stále viac enzýmov. Nariadenia Európskej únie (EÚ) majú túto situáciu riešiť zjednodušením pravidiel používania potravinových prísad s využitím vedeckých poznatkov. Nová európska legislatíva má preto prispieť k vyššej bezpečnosti potravín a má zvýšiť transparentnosť využívania potravinárskych prímesí. Nariadenia EÚ prinášajú tzv. spoločný autorizačný postup, ktorý by mal mať pozitívny dopad na voľný pohyb potravinárskych tovarov v celej EÚ a zabezpečiť vysokú úroveň ochrany zdravia ľudí, ako aj ochrany spotrebiteľských záujmov. Autorizačný postup bude zabezpečovať Európska agentúra pre bezpečnosť potravín (EFSA). Potravinárske prísady budú podľa novej európskej legislatívy úplne zakázané v nespracovaných potravinách, rovnako ako budú zakázané aj sladidlá a farbivá v strave určenej batoľatám a malým deťom. Nové pravidlá sa budú týkať aj maximálnych povolených množstiev nežiaducich látok v potravinách, ktoré sa môžu vyskytnúť pri výrobe, vzhľadom na ich prirodzený výskyt v rastlinách využívaných v niektorých tradičných potravinách, či ich surovinách. Nová legislatíva EÚ prináša harmonizáciu predpisov aj do oblasti využívania potravinárskych enzýmov, ktoré sa využívajú už stáročia, či už pri pečení, výrobe syrov alebo pri výrobe piva, pričom až doposiaľ sa na používanie enzýmov nevzťahovali žiadne spoločné pravidlá EÚ. SITA