Rajčiny musia spĺňať medzinárodné normy
ŽENEVA 4. júla (WEBNOVINY) - Sedemročné intenzívne diskusie o medzinárodných normách platných pre rajčiny sa skončili, a tak už je dnes jasné, čo je správna paradajka. Podľa novej normy rajčina môže byť okrúhla, oválna, vrúbkovaná, predĺžená, miniatúrna a kokteilová. Paradajky na predaj musia byť neporušené, čisté, bez cudzieho zápachu, bez škodcov a čerstvé na pohľad. V roku 1963 založili Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) komisiu s názvom Codex Alimentarius (Potravinový kódex), aby vytvorila potravinové normy a návody na kvalitu potravinových výrobkov. Medzinárodné potravinové normy existujú na rozličné potravinové produkty od banánov, eidamského syra až po rybie filé. Potraviny uvádzané do obchodov pre lokálnu konzumáciu alebo export musia byť bezpečné pre konzumáciu a musia byť dobrej kvality. Okrem toho, potraviny by nemali byť nositeľmi choroby vyvolávajúcich organizmov, ktoré by v dovážajúcich krajinách mohli poškodiť zvieratá alebo ľudí. Tom Heilandt, jeden z vrchných potravinových poradcov vo FAO povedal v piatok, že bolo potrebné vytvoriť medzinárodné normy pre rajčiny s cieľom ochrániť krajiny, ktoré ich dovážajú. "Mnohé dovozové krajiny uvádzajú, že tieto normy potrebujú, aby sa uistili, že dostanú produkty takej kvality, akú si objednali," povedal Heiland. SITA, AFP