Rakovina spôsobená alkoholom zrejme súvisí s genetikou
BRATISLAVA 27. mája (WEBNOVINY) - Nadmerná a frekventovaná konzumácia alkoholu údajne zvyšuje riziko rakoviny ústnej dutiny, avšak hlavné slovo má v tomto prípade genetika. Toto zistenie by mohlo vysvetľovať prečo niektorí ľudia, ktorí holdujú alkoholu, dostanú rakovinu a ostatní nie. Štúdia odhalila dve génové variácie, ktoré majú na starosti ochranu ústnej dutiny a hrdla pred rakovinou. Veria, že práve fakt, že nejaký človek týmito génmi disponuje, mu umožňuje pri spracúvaní alkoholu vytvárať z neho menej nebezpečnú "chemikáliu". Výskum publikovaný v odbornom časopise Cancer Research UK jednoznačne radí, že zníženie množstva konzumovaného alkoholu na minimum je najlepšou prevenciou pred rakovinou. Spomínané gény iniciujú tvorbu látok, ktoré spracúvajú prijatý alkohol. V štúdii sledovali 9000 ľudí, najmä však vývoj ťažkých alkoholikov. Aj vo výsledkoch sa však vedci rozchádzajú, keďže ďalšia vedecká skupina uvádza, že "vlastníctvo" týchto dvoch génov nemusí byť zárukou, že sa rakovina u človeka neprejaví. "Je to síce zaujímavá štúdia, no neznamená to, že by teraz nositelia týchto génových variácií mali v kuse piť. Zistený fakt rozhodne potrebuje ďalšie skúmanie," uviedla doktorka Hazel Nunn. SITA