Káva a čaj nezvyšujú riziko vzniku rakoviny prsníka
BRATISLAVA 27. mája (WEBNOVINY) - Výsledky niekoľko desaťročí trvajúceho výskumu potvrdili, že ženy môžu piť kávu a čaj bez toho, aby sa obávali zvýšeného rizika vzniku rakoviny prsníka. "Na reprezentatívnej vzorke žien sme za 22 rokov nezistili žiadne prepojenie medzi kávou a čajom a zvýšeným výskytom rakoviny prsníka. Sú bezpečné, keď sa pijú v primeranom množstve," uviedla doktorka Davaasambuu Ganmaa z Harvard School of Public Health v Bostone, v americkom štáte Massachusetts. Ganmaa s kolegami sledovala účinky pitia kávy, čaju či nápojov obsahujúcich kofeín u takmer 86 000 žien, ktoré mali na začiatku výskumu od 30 do 55 rokov. Po vyše dvadsiatich rokoch sa rakovina prsníka prejavila u 5272 z nich. Do úvahy však museli brať aj ďalšie potenciálne faktory podmieňujúce vznik rakoviny prsníka - genetika, vek, fajčenie, alkohol, hmotnosť, fyzická aktivita, menopauza, hormonálna terapia, počet detí. U žien, ktoré uvádzali, že denne vypijú aj štyri šálky kávy alebo čaju, vedci nezistili zvýšené riziko SITA/Reuters