MäsoSpiš začal s testovacou prevádzkou
POPRAD 14. apríla (WEBNOVINY) – Spoločnosť MäsoSpiš už začala so skúšobnou výrobou mäsových výrobkov. „Cez víkend sme odoslali do laboratória vzorky zo všetkých výrobkov a všetky boli negatívne na prítomnosť baktérie listeria,“ informoval SITA riaditeľ spoločnosti Marián Užák. Negatívne boli aj stery zo všetkých miest, ktoré prichádzajú do kontaktu so spracovávanou surovinou. „Opatrenia, ktoré sme urobili, boli pravdepodobne účinné,“ doplnil M. Užák. Potvrdil to aj riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Spišskej Novej Vsi Peter Kochan. „Výsledky máme zatiaľ potvrdené len telefonicky, najneskôr v utorok ich budeme mať aj písomne,“ povedal P. Kochan. Tento týždeň bude podľa Kochana MäsoSpiš pracovať v skúšobnom režime. Celá výroba sa bude naďalej vzorkovať a odosielať na laboratórne vyšetrenie. „Chceme mať istotu, že všetko je v poriadku,“ doplnil. Až po opakovaných negatívnych vyšetreniach povolia veterinári štandardnú prevádzku. Po potvrdení negatívnych výsledkov vo všetkých vzorkách sa do predaja pustia aj výrobky vyrobené v testovacej prevádzke. Regionálna veterinárna a potravinová správa v Spišskej Novej Vsi zatvorila prevádzku MäsoSpiš vo štvrtok pre opakovaný výskyt baktérie listeria monocytogenes, tentoraz v Liptovskej saláme. Počas veľkonočných sviatkov veterinári objavili listeriu v Moravskom údenom mäse. Keďže išlo už o druhý výskyt baktérie u iného výrobku, veterinári zastavili výrobu mäsových výrobkov až do vykonania nariadených opatrení. Spoločnosť MäsoSpiš musela okrem iného mechanicky vyčistiť, dezinfikovať a deratizovať celú prevádzku. SITA