Firmu MäsoSpiš zatvorili pre výskyt listerie

SPIŠSKÁ NOVÁ VES 10. apríla (WEBNOVINY) – Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) v Spišskej Novej Vsi rozhodla o zastavení výroby mäsových výrobkov v spoločnosti MäsoSpiš v Spišskej Novej Vsi. "Dôvodom uzatvorenia je opätovný výskyt baktérie listeria monocytogenes v Liptovskej saláme,“ informoval médiá riaditeľ RVPS Spišská Nová ...

SPIŠSKÁ NOVÁ VES 10. apríla (WEBNOVINY) – Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) v Spišskej Novej Vsi rozhodla o zastavení výroby mäsových výrobkov v spoločnosti MäsoSpiš v Spišskej Novej Vsi. "Dôvodom uzatvorenia je opätovný výskyt baktérie listeria monocytogenes v Liptovskej saláme,“ informoval médiá riaditeľ RVPS Spišská Nová Ves Peter Kochan. Prvý prípad výskytu baktérie listerie zaznamenali veterinári počas veľkonočných sviatkov v Moravskom údenom mäse. Vyšetrenia u ďalších výrobkov boli vtedy negatívne. Najnovší výskyt listerie v Liptovskej saláme sa zistil pri náhodnom odbere, ktorý si zabezpečil samotný výrobca. "Nakoľko je to druhý výskyt, u iného výrobku, pristúpili sme k zastaveniu prevádzky výroby mäsových výrobkov, až do vykonania nariadených opatrení,“ dodal Kochan. Firma MäsoSpiš musí teraz mechanicky vyčistiť celú výrobu a zabezpečiť dôkladnú dezinfekciu účinnými prostriedkami v predpísanej koncentrácii. Veterinári tiež nariadili firme deratizáciu podniku a monitoring na prítomnosť hlodavcov, "pretože hlodavce môžu byť nosičmi tejto baktérie,“ doplnil Kochan. Výrobca musí zabezpečiť kontrolu vody, vyšetrenie mäsa, ktoré prichádza do firmy na spracovanie. Veterinári tiež odporučili firme MäsoSpiš, aby zmenila dodávateľa suroviny, ktorá prichádza do výrobne. Až po splnení týchto a ďalších opatrení bude môcť spoločnosť začať s obmedzenou prevádzkou. Všetky výrobky budú musieť byť pred expedíciou na trh vyšetrené a keď budú mať negatívne nálezy, bude sa môcť spustiť výroba. SITA