Vitamín D znižuje riziko vzniku cukrovky

BRATISLAVA 14. marca (WEBNOVINY) - Podľa istej britskej štúdie môže doplnok v podobe vitamínu D zabrániť vzniku cukrovky typu jeden. Ak je teda teória pravdivá, môže tento vitamín hrať rozhodujúcu rolu u detí a ich prevencii pred touto chorobou. Podľa štúdie totiž deti, ktoré užívali vitamín D, ako doplnok stravy, mali až o tretinu menšiu šancu, že ...

BRATISLAVA 14. marca (WEBNOVINY) - Podľa istej britskej štúdie môže doplnok v podobe vitamínu D zabrániť vzniku cukrovky typu jeden. Ak je teda teória pravdivá, môže tento vitamín hrať rozhodujúcu rolu u detí a ich prevencii pred touto chorobou. Podľa štúdie totiž deti, ktoré užívali vitamín D, ako doplnok stravy, mali až o tretinu menšiu šancu, že sa u nich cukrovka prejaví. Manchesterský tím čerpal a zhromažďoval informácie z piatich štúdií zaoberajúcich sa výskumom cukrovky. Podarilo sa im zhromaždiť informácie, vďaka ktorým z týchto štúdií vyplynulo, že ľudia, ktorým nedávno diagnostikovali cukrovku, mali nízku hladinu vitamínu D v krvi. Okrem toho bolo toto ochorenie zriedkavejšie v krajinách, kde sú obyvatelia často vystavení slnečnému žiareniu. Toto žiarenie má totiž značný vplyv na produkciu spomínaného vitamínu. V jednej zo štúdií vedci tvrdia, že objavili spojenie medzi hladinou vitamínu D, slnečným žiarením a stratou imunity. "Je však jasné, že v tomto prípade musíme uskutočniť ešte ďalšie pokusy, napríklad aplikovaním vitamínu D," uviedla vedúca výskumu Victoria King. Cukrovka typu jeden vzniká, keď imunitný systém zničí bunky pankreasu, produkujúce hormón inzulín. Ide o chorobu, ktorá je bežná najmä u Európanov a v Severnej Amerike. V súčasnosti odhadujú vedci okolo dvoch miliónov pacientov a ochorenie sa šíri veľmi rýchlo. Podľa predpokladov by sa mal v rokoch 2000 - 2010 počet cukrovkárov zvýšiť o štyridsať percent. SITA