Zelený čaj môže znížiť riziko vzniku rakoviny prostaty
BRATISLAVA 19. decembra (WEBNOVINY) - Podľa japonskej štúdie, ktorá sa začala v roku 1990 a skončila sa v roku 2004, môže vypitie aspoň piatich šálok zeleného čaju denne, znížiť pravdepodobnosť vzniku rakoviny prostaty až o polovicu. Japonskí vedci pozorovali zdravotný vývin na reprezentatívnej vzorke vyše 49 000 japonských mužov vo veku od 40 do 69 rokov. Zistili, že zo 404 pacientov, ktorí na túto chorobu ochoreli, bolo 119 v pokročilom štádiu a u zvyšných 285 sa chorobu podarilo diagnostikovať včas. Riziko rakoviny prostaty v pokročilom štádiu bolo nižšie u pacientov, ktorí denne pili zelený čaj. Na záver štúdia dodáva, že rakovina prostaty je zriedkavejšia v ázijskej populácii v porovnaní so západom práve pre zvýšenú konzumáciu zeleného čaju. SITA/AFP