Podľa HPI vyvoláva ministerstvo prehnané očakávania

BRATISLAVA 11. decembra (WEBNOVINY) - Ministerstvo zdravotníctva SR sa podľa Health Policy Institute (HPI) v interpretácii schváleného štátneho rozpočtu mýli. "Vyvoláva v poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti prehnané očakávania nárastu objemu zdrojov," konštatuje inštitút v správe, ktorú poskytol agentúre SITA. Podľa HPI sa očakávania ...

BRATISLAVA 11. decembra (WEBNOVINY) - Ministerstvo zdravotníctva SR sa podľa Health Policy Institute (HPI) v interpretácii schváleného štátneho rozpočtu mýli. "Vyvoláva v poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti prehnané očakávania nárastu objemu zdrojov," konštatuje inštitút v správe, ktorú poskytol agentúre SITA.
Podľa HPI sa očakávania naplnia len v obmedzenej miere. "Podľa ministerstva zdravotníctva by mal medziročný nárast príjmov zdravotných poisťovní v roku 2008 dosiahnuť 15,6 %. V skutočnosti však bude nárast príjmov na úrovni približne 9,5 %," upozorňuje HPI.
Ministerstvo zdravotníctva totiž pri prepočítavaní disponibilných zdrojov zvolilo podľa HPI nesprávnu metodiku. "Prognózovaný rozpočet zdravotných poisťovní na rok 2008 sa má porovnávať s predpokladanou skutočnosťou roku 2007, nie so starou prognózou na rok 2007," odôvodňuje vo svojom stanovisku HPI. Ako upozorňuje, výber poistného za ekonomicky aktívnych poistencov je v roku 2007 výrazne vyšší ako ministerstvo vlani predpokladalo. Namiesto plánovaných 55 mld. Sk dosiahne zrejme až 60 mld. Sk.
Celkové príjmy zdravotných poisťovní z poistného v roku 2007 tak dosiahnu 88,4 mld. Sk namiesto plánovaných 83,4 mld. Sk. Ak príjmy zdravotných poisťovní z poistného v roku 2008 dosiahnu plánovanú výšku 96,8 mld. Sk, vo verejnom zdravotnom poistení bude na budúci rok o 8,4 mld. Sk viac ako tento rok. Nárast objemu zdrojov tak bude o 5 mld. Sk nižší, než tvrdí ministerstvo zdravotníctva.
Health Policy Institute je občianske združenie presadzujúce fungovanie zdravotných systémov, ktoré podporujú zodpovednosť pacienta, poskytovateľa a nákupcov zdravotnej starostlivosti. Zakladateľmi HPI sú bývalí spolupracovníci exministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca, ktorí sa podieľali na jeho reforme zdravotníctva v SR.
SITA