Transformácia nemocníc ostane naďalej zastavená

BRATISLAVA 6. decembra (WEBNOVINY) - Parlament vo štvrtok schválil vládny návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá zastavuje transformáciu zdravotníckych zariadení. Poslanec Smeru-SD Ivan Varga k nemu predložil pozmeňujúci návrh, podľa ktorého zakladatelia neziskových organizácií budú môcť podať návrh na zmenu štatútu. ...

BRATISLAVA 6. decembra (WEBNOVINY) - Parlament vo štvrtok schválil vládny návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá zastavuje transformáciu zdravotníckych zariadení. Poslanec Smeru-SD Ivan Varga k nemu predložil pozmeňujúci návrh, podľa ktorého zakladatelia neziskových organizácií budú môcť podať návrh na zmenu štatútu. Opoziční poslanci to kritizovali ako pokus strany Smer-SD ovládnuť neziskové organizácie. Varga napokon rešpektoval žiadosť ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča a svoj návrh stiahol, keďže išiel nad rámec novely zákona.
V návrhu sa tiež definuje pevná a koncová sieť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a rozčleňuje sa Slovenská komora iných zdravotníckych pracovníkov, asistentov, laborantov a technikov. Vláda navrhovala rozčleniť súčasnú organizáciu na päť samostatných komôr. Okrem pôvodných komôr vznikne tak navyše aj Slovenská komora ortopedických technikov, ktorá však podľa opozície nemá žiadne opodstatnenie a bude združovať len 85 ortopedických technikov na celom Slovensku. Poslanci zároveň schválili aj vytvorenie šiestej komory, a to pre fyzioterapeutov. Zákonodarný zbor odmietol pozmeňujúci návrh Viliama Novotného (SDKÚ-DS), ktorý navrhoval komoru rozčleniť na štyri pôvodné organizácie.
Peter Markovič (SDKÚ-DS) taktiež navrhoval do zákona doplniť právnu úpravu poskytovania zdravotnej starostlivosti v ústavoch sociálnych služieb. V súčasnosti totiž zdravotné sestry v sociálnych ústavoch nesmú poskytovať zdravotnú starostlivosť. Ústavy to riešia tým, že ku klientom volajú agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti či dokonca záchranky. Poslanci však Markovičov návrh odmietli. Neprešiel ani jeho ďalší návrh, aby komora mohla vyškrtnúť zo svojho zoznamu člena po jeho smrti alebo po ukončení výkonu povolania.
SITA