Poslanci na záver dňa o lekárskych rajónoch

BRATISLAVA 5. decembra (WEBNOVINY) - Na záver dnešného rokovania parlamentu poslanci začali rokovať o návrhu novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá opätovne zavádza rajonizáciu praktických a niektorých špecializovaných lekárov. Poslanec KDH Daniel Lipšic navrhol do zákona vrátiť právomoc súdu preskúmať zdravotnú dokumentáciu účastníkov ...

BRATISLAVA 5. decembra (WEBNOVINY) - Na záver dnešného rokovania parlamentu poslanci začali rokovať o návrhu novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá opätovne zavádza rajonizáciu praktických a niektorých špecializovaných lekárov.
Poslanec KDH Daniel Lipšic navrhol do zákona vrátiť právomoc súdu preskúmať zdravotnú dokumentáciu účastníkov súdneho konania. Ako Lipšic vysvetlil, v súčasnosti sa niektorí účastníci súdnych procesov vyhýbajú pojednávaniam zo zdravotných dôvodov, ktoré však nemajú možnosť preskúmať, či ide o objektívne príčiny.

Návrh novely zákona tiež zavádza odporúčacie lístky, ktoré pre vyšetrenie u špecialistu musí vystaviť praktický lekár. Klára Sárközy (SMK) navrhla vyňať z tejto povinnosti vyšetrenia u psychiatra a kožného lekára. Ako upozornila, pri týchto špecialistoch ide zväčša o citlivé diagnózy. Podľa Sárközy už v súčasnosti je ťažké napríklad schizofrenikov dostať na vyšetrenie k psychiatrovi, povinné odporúčanie od praktického lekára by prinieslo len ďalšie sťaženie cesty na vyšetrenie k odborníkovi.

Predseda parlamentného výboru pre zdravotníctvo Viliam Novotný (SDKÚ-DS) označil vládny návrh za "úradnícky nepodarok". Kým ministerstvo pri zavedení obvodov argumentuje tým, že v praxi lekári odmietali niektorých pacientov, podľa Novotného ide o ojedinelé prípady. Novotný svoje vystúpenie nedokončil, po 19:00 sa schôdza prerušila a poslanci sa rozišli na zasadnutia výborov, kde prerokujú návrh na vyslovenie nedôvery vláde Roberta Fica. Predseda parlamentu Pavol Paška zároveň oznámil, že vo štvrtok bude schôdza pokračovať.
SITA