Sója znižuje najmä u starších žien riziko srdcových chorôb
BRATISLAVA 3. decembra (SITA/AFP) - Starším ženám, ktoré pravidelne jedia tradičné japonské jedlo so sójou, hrozí menšie riziko ochorenia srdca. Sójové bôby, pripravované ako tofu, polievka miso či japonské kvasené fazule, známe aj ako natto, obsahujú vysoké množstvo izoflavónov - ktoré majú podobné vlastnosti ako ženský hormón estrogén. Vyplýva to zo štúdie japonského ministerstva zdravotníctva.
Riziko srdcových porážok alebo mŕtvice u žien konzumujúcich sóju minimálne päť ráz za týždeň bolo dvaapolkrát nižšie ako u tých, ktoré ju jedli menej často. U žien po menopauze bolo riziko štyrikrát nižšie, oproti tým, ktoré sóju nejedli tak často.
"To, že ženám po menopauze hrozí menšie riziko chorôb, iba dokazuje, že izoflavóny zohrávajú dôležitú podpornú úlohu v prevencii srdcových porážok," uviedol hlavný doktor preventívnej kardiológie v japonskom Národnom Kardiovaskulárnom centre Yoshihiko Kokubo. Estrogén je najdôležitejší ženský hormón, ktorý ovplyvňuje menštruačný cyklus a tvorí základ pre zdravé fungovanie tela. Po začiatku menopauzy sa jeho hladina prudko zníži.
Na štúdii, ktorú robili 13 rokov, sa zúčastnilo 40 462 zdravých mužov a žien.