Litva zakázala dovoz poľskej hydiny pre vtáčiu chrípku

VILNIUS 3. decembra (WEBNOVINY) - Litva zakázala dovoz hydiny z Poľska, reagujúc tak na potvrdenie výskytu vtáčej chrípky. "Uplatnili sme obmedzenia na dovoz živej hydiny a morčacieho mäsa z Poľska s cieľom ochrániť krajinu pred rozšírením vírusu," vyhlásil zástupca riaditeľa litovskej štátnej veterinárnej a potravinovej správy Vidmantas ...

VILNIUS 3. decembra (WEBNOVINY) - Litva zakázala dovoz hydiny z Poľska, reagujúc tak na potvrdenie výskytu vtáčej chrípky. "Uplatnili sme obmedzenia na dovoz živej hydiny a morčacieho mäsa z Poľska s cieľom ochrániť krajinu pred rozšírením vírusu," vyhlásil zástupca riaditeľa litovskej štátnej veterinárnej a potravinovej správy Vidmantas Paulauskas. Litva zastavila dovoz poľskej hydiny už v sobotu, kedy výskyt vtáčej chrípky v Poľsku potvrdila Európska komisia. Podľa Paulauskasa postupuje Litva v súlade s európskymi normami a ďalší postup bude závisieť od rozhodnutia Európskej komisie, ktorá sa situáciou v Poľsku bude zaoberať už v pondelok.
Počas uplynulého víkendu zistili prítomnosť vírusu H5N1 vtáčej chrípky, ktorý môže byť smrteľný pre ľudí, na dvoch farmách s chovom moriakov pri Plocku v strednom Poľsku. Ako v sobotu uviedla tamojšia veterinárna služba, ide o prvý výskyt ochorenia u domácej hydiny v krajine, pričom podľa expertov pochádza nákaza od sťahovavých vtákov. V oblasti utratia okolo 4 tisíc moriek. Úrady identifikovali všetky produkty oboch fariem a stiahli ich z predaja, v okolí postihnutých dedín Uniejewo a Mysliborzyce vyhlásili ochranné zóny. Poľské ministerstvo poľnohospodárstva nariadilo držanie hydiny vo vnútri v celej krajine a zakázalo vtáčie trhy a predstavenia. Vtáčiu chrípku zaznamenali v Poľsku minulý rok, ale len u divých vtákov.

SITA, Reuters