Prieskum odhalil podceňovanie rakoviny pľúc

BRATISLAVA 1. novembra (SITA) - Takmer tri štvrtiny Európanov s diagnózou rakovina pľúc nepovažovali toto ochorenie za hrozbu kým im ju sami lekári nepotvrdili. Vyplýva to z výsledkov prieskumu do ktorého sa zapojilo 1 250 nepacientov starších ako 30 rokov a 150 pacientov z Francúzska, Španielska, Talianska, Nemecka a Veľkej Británie. Ako sa ukázalo, ...

BRATISLAVA 1. novembra (SITA) - Takmer tri štvrtiny Európanov s diagnózou rakovina pľúc nepovažovali toto ochorenie za hrozbu kým im ju sami lekári nepotvrdili. Vyplýva to z výsledkov prieskumu do ktorého sa zapojilo 1 250 nepacientov starších ako 30 rokov a 150 pacientov z Francúzska, Španielska, Talianska, Nemecka a Veľkej Británie. Ako sa ukázalo, verejnosť nedisponuje potrebnými, ani základnými informáciami o tomto ochorení.
Štyridsať percent z opýtaných nesprávne predpokladalo, že najčastejším zhubným ochorením je karcinóm prsníka, i keď to je karcinóm pľúc. Práve na toto ochorenie ročne umrie v Európe najviac ľudí, približne 342 000, teda asi 937 každý deň.
Pre zlepšenie týchto štatistík a v záujme zníženia úmrtnosti pacientov s touto diagnózou je kľúčová včasná a správna diagnostika. Takmer polovica oslovených pacientov napríklad priznala, že ochorenie sa u nich zistilo len náhodne pri návšteve lekára z iných dôvodov. Včasné odhalenie lokalizovaného karcinómu, teda takého, kedy sa metastázy ešte nerozšírili do okolitého tkaniva, v počiatočnom štádiu sa dá chirurgicky odstrániť a následne liečiť rádioterapiou (ožarovaním). Viac ako 70 percent takto liečených pacientov prežíva najmenej päť rokov po stanovení diagnózy a začatí liečby. Časť z nich sa môže vyliečiť. "Ľudia by mali vedieť, že je to práve včasná diagnostika choroby čo zachraňuje životy. A navyše, vysoko rizikové skupiny, ako fajčiari, by mali konať, ak si myslia, že niečo nie je v poriadku. Neignorujte príznaky a navštívte okamžite lekára," vyzval medicínsky riaditeľ Nadácie rakoviny pľúc Roya Castla a sekretár Celosvetovej koalície rakoviny pľúc Jesme Fox.
Typické príznaky ochorenia sa prejavujú neskoro a preto väčšinu prípadov odhalia lekári až v pokročilom štádiu. Len menej ako päť percent pacientov s metastatickým karcinómom pľúc prežíva 5 rokov po stanovení diagnózy, väčšina zomrie do niekoľkých mesiacov.
Z prieskumu vyplynulo, že 86 percent pacientov s karcinómom pľúc sa liečilo chemoterapiou, 83 percent z nich malo trvalo vysiľujúce nežiaduce účinky, čím sa znížila aj kvalita ich života od začiatku liečby a to i napriek lepším možnostiam liečby. "Liečebné možnosti pacientov s karcinómom pľúc prešli za posledných desať rokov kľukatou cestou," povedal vedúci Oddelenia klinickej onkológie vo Vrijskom univerzitnom medicínskom centre v Amsterdame Giusseppe Gaiccone. Giusseppe Gaiccone Zistilo sa, že 39 percent respondentov pozná niekoho s rakovinou pľúc, 26 percent má príbuzného s rakovinou pľúc, 81 percent nepoznalo liečbu, ktorú dostal ich príbuzný, 42 percent opýtaných si myslí, že rakovina pľúc je najsmrteľnejšia spomedzi rakovín a polovica pacientov má príznaky viac ako mesiac než vyhľadá odbornú pomoc. Patria medzi ne nedostatočný dych a - alebo dýchavičnosť, chronický kašeľ a - alebo opakované bronchitídy, zhrubnutie hlasu, vykašliavanie krvi, úbytok hmotnosti a chuti do jedla a bolesť na hrudníku.
SITA