Svet si pripomína Svetový deň boja proti AIDS

BRATISLAVA 1. decembra (WEBNOVINY) - Svetový deň boja proti AIDS je pre aktivistov príležitosť ako upozorniť na rozširovanie tejto smrteľnej choroby a vyzvať vlády sveta, aby zaplnili niekoľkomiliardovú finančnú dieru potrebnú na boj so zákerným ochorením. "Na všetkých frontoch sme urobili veľmi výrazný pokrok. Musíme však urobiť ešte viac. ...

BRATISLAVA 1. decembra (WEBNOVINY) - Svetový deň boja proti AIDS je pre aktivistov príležitosť ako upozorniť na rozširovanie tejto smrteľnej choroby a vyzvať vlády sveta, aby zaplnili niekoľkomiliardovú finančnú dieru potrebnú na boj so zákerným ochorením.
"Na všetkých frontoch sme urobili veľmi výrazný pokrok. Musíme však urobiť ešte viac. Aj napriek tomu, že nové štúdie dokazujú ustálenie rozširovania HIV," uviedol generálny sekretár Organizácie Spojených národov Ban Ki-moon. Od prvého Svetového dňa boja proti AIDS v roku 1988 postupne počet infikovaných klesá. Vrchol choroba podľa programu OSN - UNAIDS dosiahla koncom deväťdesiatych rokov. Celkové číslo nových infekcií odvtedy padlo z troch miliónov na 2,5 milióna v roku 2007. Snahy doviezť do subsaharskej Afriky, kde žijú dve tretiny ľudí s HIV/AIDS, antiretrovirálne lieky podľa správy UNAIDS začínajú prinášať prvé ovocie.

Napriek tomu však aktivisti varujú, že vo svete stále žije 33,2 milióna ľudí s AIDS. V roku 2007 pritom tejto zákernej chorobe podľahlo 2,1 milióna pacientov. "Napriek výraznému pokroku v boji proti AIDS, stále pod nohami strácame zem," priznal James Shelton z americkej Agentúry pre medzinárodný rozvoj (USAID). K liečbe má však stále prístup iba desať percent ľudí, ktorí ju potrebujú. Aktivisti majú pritom najväčšie obavy z financovania. Podľa OSN je v súčasnosti na boj s AIDS potrebných osem miliárd dolárov. K splneniu cieľa priemyselne najvyspelejších krajín tvoriacich G8, do roku 2010 zabezpečiť prístup k antiretrovirálnym medikamentom, bude treba 42 miliárd dolárov. V pomyseľnom košíku je v súčasnosti 15,4 miliardy dolárov.

Pri príležitostí Svetového dňa boja proti AIDS sa v juhoafrickom Johannesburgu konal pod záštitou organizácie Nelsona Mandelu 46664 koncert, na ktorom sa podľa odhadov zúčastnilo 50 000 ľudí. Okrem iných umelcov na ňom vystúpili aj Peter Gabriel či Annie Lennox. Fotografia čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa, na ktorej si podáva ruku s ženou chorou na HIV, sa objavila na titulných stránkach všetkých štátnych novín iba deň potom ako OSN varovala, že do styku s chorobou prišlo 50 miliónov obyvateľov ázijskej veľmoci. Na inom mieste, UNAIDS a čínska Nadácia Červeného kríža zorganizovali na nedeľu na Veľkom čínskom múre "Veľký AIDS pochod". Indonézia, ktorá patrí medzi ázijské krajiny s najrýchlejšie sa rozširujúcim počtom infikovaných, si deň pripomenula odštartovaním prvej kampane na propagáciu používania kondómov. V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev sa zhromaždilo niekoľko desiatok aktivistov pre AIDS, aby si minútou ticha uctili pamiatku 12 000 ľudí, ktorí v krajine za posledné dve desaťročia chorobe podľahli. Štokholmskí biskupi zo švédskej protestantskej cirkvi vyzvali náboženských lídrov z celého sveta, aby informovali o používaní kondómov. Aj nová Miss World, Číňanka Zi Ling Zhang (Ci Ling Chang) dostala pokyn spomenúť číslo 6000 - toľko ľudí ročne podľahne AIDS.

Podľa Danice Stanekovej z Národného referenčného centra pre prevenciu HIV je v súčasnosti na Slovensku 208 HIV pozitívnych a 49 osôb s AIDS

HIV je vírus ľudskej imunodeficiencie. AIDS je syndróm získanej imunodeficiencie a predstavuje terminálne štádium infekcie HIV. Dochádza k nemu po deštrukcii imunitného systému a jeho funkcií. Infekcia HIV/AIDS sa prenáša sexuálnym stykom, infekčnou krvou a krvnými derivátmi a z HIV pozitívnej matky na dieťa. Pretrváva doživotne. Zatiaľ jediným účinným prostriedkom ako zabrániť šíreniu HIV/AIDS je prevencia.
SITA/AFP