Vedci identifikovali nové zdedené gény

BRATISLAVA 30. novembra (WEBNOVINY) - Na hodinách biológie sme sa učili, že polovica zdedených génov pochádza od matky a druhá polovica od otca. Niektoré z týchto génov však môžu byť neaktívne, a vtedy neexistuje záloha, ak ostatné prestanú fungovať. Táto skutočnosť robí ľudí náchylnejšími na rôzne ochorenia, od obezity až po rakovinu. Vedci z Dukovej ...

BRATISLAVA 30. novembra (WEBNOVINY) - Na hodinách biológie sme sa učili, že polovica zdedených génov pochádza od matky a druhá polovica

od otca. Niektoré z týchto génov však môžu byť neaktívne, a vtedy neexistuje záloha, ak ostatné prestanú fungovať. Táto skutočnosť robí ľudí náchylnejšími na rôzne ochorenia, od obezity až po rakovinu. Vedci z Dukovej univerzity identifikovali uvedené "umlčané gény" a vytvorili prvý plán tejto jedinečnej skupiny, ktorú tvorí približne 200 génov. Podľa vedcov hrajú dôležitú úlohu v ľudskom zdraví. Nové zistenia sú významným krokom v skúmaní, ako životné prostredie a okolie - strava, stres, znečistenie prostredia - vplýva na gény. Zároveň majú pomôcť určiť, prečo niektorí ľudia chorľavejú a iní nie. "Máme zlatú baňu," uviedol vedúci výskumu Dr. Randy Jirtle o zbierke génov. Výsledky vedeckého výskumu dnes zverejnil magazín Genome Research.

Vedci teraz musia dokázať, akú úlohu tieto gény v organizme zohrávajú. "Niektoré budú skutočné bohatstvo a niektoré budú ako falošné zlato," dodal Jirtle. Ľudia zvyčajne zdedia kópiu každého génu od oboch rodičov a obe kópie sú aktívne. Sú naprogramované tak, aby plnili svoje úlohy vždy, keď je to potrebné. Ak je jedna kópia génu zmutovaná a nepracuje správne, druhá kópia to organizmu vynahradí. V niektorých prípadoch je však aktívna iba kópia génu jedného z rodičov. Jirtle to prirovnal k dvojmotorovému lietadlu, ktorému zlyhá jeden motor a následne havaruje. Ak je neaktívny gén potláčajúci tumory, organizmus je náchylnejší na rakovinu.

Dodnes vedci identifikovali iba 40 zdedených ľudských génov, pričom nová mapa týchto 40 overila a ďalších 156 identifikovala. Mnohé z objavených zdedených génov sa nachádzajú v častiach chromozómov, ktoré súvisia s vývojom obezity, diabetu, rakoviny a niektorých iných závažných ochorení, uviedli vedci. Jeden z nich má napríklad predchádzať rakovine krvi. Vedci si mysleli, že zdedené gény tvoria jedno percento ľudského genómu. Ak sa pri ďalšom preverovaní dokážu výsledky tohto výskumu, nová mapa génov zmení doterajšie vedecké teórie.

SITA/AP