Na Námestí SNP po celý deň upozorňujú na AIDS

BRATISLAVA 30. novembra (WEBNOVINY) - Už od rána sa na bratislavskom Námestí SNP okoloidúcim prihovárajú dobrovoľníci Mládeže Slovenského Červeného kríža (MSČK). V rámci Dňa boja proti AIDS pripravila organizácia aktivity, ktoré o 18:00 vyvrcholia v Starom Meste sviečkovým pochodom. Mottom dňa je Stop AIDS! Dodrž sľub!. "Okrem toho, že oslovujeme ...

BRATISLAVA 30. novembra (WEBNOVINY) - Už od rána sa na bratislavskom Námestí SNP okoloidúcim prihovárajú dobrovoľníci Mládeže Slovenského Červeného kríža (MSČK). V rámci Dňa boja proti AIDS pripravila organizácia aktivity, ktoré o 18:00 vyvrcholia v Starom Meste sviečkovým pochodom. Mottom dňa je Stop AIDS! Dodrž sľub!. "Okrem toho, že oslovujeme verejnosť, chceme tento rok apelovať aj na politikov a vyššie sféry, lebo aj keď Slovensko v Dubline v roku 2004 podpísalo medzinárodnú deklaráciu o boji proti HIV/AIDS, žiadne veľké preventívne opatrenia zatiaľ nepodniklo. Slovensko by malo dodržať sľub," uviedol pre agentúru SITA koordinátor Dňa boja proti AIDS Peter Marušinec.

Ešte do 14:00 bude Námestie SNP patriť študentom stredných škôl, ktorým o problematike hovoria školení dobrovoľníci MSČK. Je to zámer, aby o takejto téme hovorili mladí s mladými. "Niektorí študenti, čo sem chodia sú pojašení a evidentne sú tu len preto, že nemusia byť na vyučovaní. Ale väčšinu ľudí to naozaj zaujíma, pretože ide o ich vlastné zdravie. Najviac sa pýtajú na formy prevencie a ochrany proti AIDS," povedala prednášajúca Zuzana.

Po druhej hodine popoludní dostanú priestor organizácie, s ktorými MSČK tento rok spolupracuje - OZ ACET, Bratislavský spolok medikov a OZ Odyseus. Okoloidúcim budú rozdávať informačné letáky a informovať ich o svojej činnosti. Samotný sviečkový pochod je naplánovaný na 18:00. Sprievod, na ktorom sa môžu zúčastniť všetci záujemcovia, odštartuje na Námestí SNP. Pochod s transparentom Stop AIDS! Dodrž sľub! bude pokračovať cez Obchodnú ulicu, Hurbanovo námestie, Michalskú ulicu až k obchodnému domu Tesco a späť na Námestie SNP. Tam aktivisti zložia červenú stužku, medzinárodný symbol boja proti AIDS. Symbolickými maskotmi pochodu sú Život a Smrť.

SITA