V sobotu bude Medzinárodný deň boja proti AIDS

BRATISLAVA 29. novembra (WEBNOVINY) - Sobota, 1. decembra, je Medzinárodným dňom boja proti AIDS (World AIDS Day). Symbolom solidarity s ľuďmi infikovanými vírusom HIV a trpiacimi AIDS je červená stužku, ktorú si záujemcovia môžu zakúpiť. World AIDS Day vznikol v roku 1988. V tento deň sa aktivisti na celom svete snažia rôznymi akciami zvýšiť povedomie ...

BRATISLAVA 29. novembra (WEBNOVINY) - Sobota, 1. decembra, je Medzinárodným dňom boja proti AIDS (World AIDS Day). Symbolom solidarity s ľuďmi infikovanými vírusom HIV a trpiacimi AIDS je červená stužku, ktorú si záujemcovia môžu zakúpiť. World AIDS Day vznikol v roku 1988. V tento deň sa aktivisti na celom svete snažia rôznymi akciami zvýšiť povedomie o nebezpečenstve prenosu HIV/AIDS a možnostiach prevencie.

Od roku 1985 do roku 2007 bola infekcia HIV diagnostikovaná u 199 Slovákoch, z toho bolo 160 mužov a 39 žien. Klinické príznaky sa vyvinuli u 47 z nich, 31 občanov na AIDS zomrelo. Väčšina infikovaných mužov sa nakazila pri homosexuálnom pohlavnom styku, u žien išlo hlavne o nakazenie sa pri heterosexuálnom styku. V troch prípadoch boli infikovaní užívateľmi drog.

Vo svete sa v roku 2007 nakazilo vírusom HIV 2,5 miliónov ľudí, dva milióny tento rok na AIDS umrelo. V súčasnosti žije viac než 2,5 miliónov nakazených detí. Napriek tomu, že žijeme v modernej dobe plnej nových technológií, situáciu týkajúcu sa AIDS stále nie je možné označiť za výrazne sa zlepšujúcu.

Informácie agentúre SITA poskytla Simona Mištíková zo spoločnosti Seesame.

SITA