Zdravotníci v Prešove vyšli do ulíc, pripomínajú vláde sľuby

PREŠOV 27. novembra (WEBNOVINY) - Zdravotníci z Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove sa dnes popoludní stretli na protestnom zhromaždení, aby upozornili vládu, že si neplní vlastné programové vyhlásenie a neodvádza za poistencov štátu platbu vo výške 5 % z priemernej mzdy. Prešovskí zdravotníci pripomenuli aj svoje staré ...

PREŠOV 27. novembra (WEBNOVINY) - Zdravotníci z Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove sa dnes popoludní stretli na protestnom zhromaždení, aby upozornili vládu, že si neplní vlastné programové vyhlásenie a neodvádza za poistencov štátu platbu vo výške 5 % z priemernej mzdy. Prešovskí zdravotníci pripomenuli aj svoje staré požiadavky - zlepšenie pracovných a platových podmienok, čo sa odvíja od výšky balíka peňazí, ktoré sa dostanú do zdravotníctva. Zvýšenie platov pripomínajú aj preto, lebo novela Zákonníka práce pre mnohých lekárov znamená v praxi pokles ich príjmov. Žiadanú výšku nekonkretizovali.

Ako informoval na zhromaždení šéf odborov v prešovskej nemocnici Štefan Hudačko, dnešným mítingom pred budovou riaditeľstva prešovskej nemocnice sa zdravotníci pripojili k svojim kolegom, ktorí sa v Bratislave chystali pred Národnú radu SR. Zdravotníci svoje protestné zhromaždenie zámerne naplánovali na čas, kedy poslanci budú schvaľovať štátny rozpočet na budúci rok. Protestnou akciou dávajú jasne najavo, že nesúhlasia s návrhom vlády odvádzať platbu za neaktívne obyvateľstvo na úrovni 4,5 % z vymeriavacieho základu, čo je priemerná mzda v národnom hospodárstve spred dvoch rokov. Vláda v programovom vyhlásení deklarovala, že zabezpečí navýšenie finančných prostriedkov pre zdravotníctvo už v roku 2007 zvýšenými sadzbami zo 4 % na 5 % priemernej mzdy. Nestalo sa tak. Od januára štát odviedol zvýšené platby len štyri razy, čo znamená v priemere na rok úroveň 4,33 %. Ak parlament schváli na budúci rok odvody vo výške 4,5 %, oproti roku 2007 dôjde k navýšeniu len o 0,17 %. Zdravotníci tvrdia, že ide o nedostatočné navýšenie, ktoré nezastaví zadlžovanie zdravotníckych zariadení a neumožní odmeňovanie zamestnancov na požadovanej úrovni.

Hudačko uviedol, že zatiaľ nejde o hrozbu ostrého štrajku, ale iba o upozornenie, že vláda svoje dohody neplní. Odborové zväzy zdravotníkov sú v štrajkovej pohotovosti od začiatku roka. Dnešný protest je pripomenutím, že na svojich požiadavkách trvajú a nemienia z nich ustúpiť.

Na zhromaždení pred budovou riaditeľstva FNsP v Prešove sa zúčastnila asi stovka zdravotníkov. Predseda miestnej organizácie LOZ Michal Palician vyhlásil, že dnes išlo o prvé zaklopanie, po ktorom bude nasledovať ráznejšie a dôslednejšie, kým nedosiahnu, aby ich hlas vláda zobrala na vedomie.

SITA