Komáre šíriace tropické choroby sa presúvajú na sever

ŽENEVA 26. novembra (WEBNOVINY) - Typ komára, ktorý prenáša horúčku dengue a vírusové ochorenie Chikungunya, sa presúva na sever a už prekročil Švajčiarske Alpy. V pondelok o tom informovali zdravotnícke úrady švajčiarskeho kantónu Aargau. Dengue a ochorenie Chikungunya prenášajú druhy Aedes albopictus, čo sú ázijské moskyty tigrové. Zatiaľ nebolo ...

ŽENEVA 26. novembra (WEBNOVINY) - Typ komára, ktorý prenáša horúčku dengue a vírusové ochorenie Chikungunya, sa presúva na sever a už prekročil Švajčiarske Alpy. V pondelok o tom informovali zdravotnícke úrady švajčiarskeho kantónu Aargau. Dengue a ochorenie Chikungunya prenášajú druhy Aedes albopictus, čo sú ázijské moskyty tigrové. Zatiaľ nebolo potvrdené, či nájdené moskyty tigrové sú izolované jedince alebo či sú súčasťou väčšej miestnej kolónie.

Taliansko v auguste informovalo o epidémii Chikungunya v regiónoch Emilia - Romagna a Lombardia, kde evidovali 150 ochorení najmä okolo mesta Ravenna. Vo Švajčiarsku sa tigrové komáre doteraz vyskytli na juhu Álp v kantóne Ticino. Tropické moskyty Aedes albopictus objavili aj v južnom Francúzsku a v niektorých častiach Španielska. Zdravotnícki experti nepovažujú túto situáciu za vážnu, no európske krajiny by mali podľa nich kontrolovať výskyt tigrových moskytov. Epidémia v Taliansku bola totiž prvým prípadom masového šírenia horúčky Chikungunya v Európe a je dôkazom toho, že aj Európa by sa mohla stať endemickou oblasťou tejto nákazy.

Horúčka Chikungunya sa vyskytuje najmä v niektorých krajinách Afriky, juhovýchodnej Ázie a na Indickom subkontinente. Je to vírusové ochorenie, ktoré sa prejavuje horúčkou, triaškou, zvracaním, vyrážkami, bolesťami kĺbov, svalov a hlavy. Môže dôjsť aj ku krvácaniu z nosa a ďasien. U malých detí a starších ľudí môže mať ťažší priebeh s postihnutím centrálnej nervovej sústavy.

Horúčka dengue je taktiež tropická vírusová choroba. Symptómy sa podobajú ťažkej chrípke, môžu však vyústiť do vnútorného krvácania. Preto sa horúčka dengue zaraďuje medzi hemoragické horúčky. Ročne postihne táto choroba 10 až 100 miliónov ľudí, asi 95 % z toho sú deti. Asi 2 až 5 percent chorých ľudí zomrie. U detí do jedného roka predstavuje miera úmrtnosti asi 30 %.

SITA/AFP