Ústav experimentálnej onkológie má nový prístroj na výskum

BRATISLAVA 15. novembra (WEBNOVINY) - Pulznú elektroforézu dnes odovzdal Ústavu experimentálnej onkológie Slovenskej akadémie vied predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš. Vďaka kampani Na kolesách proti rakovine a príspevku Slovenského paralympijského výboru tak budú mať pracovníci Ústavu experimentálnej onkológie Slovenskej akadémie ...

BRATISLAVA 15. novembra (WEBNOVINY) - Pulznú elektroforézu dnes odovzdal Ústavu experimentálnej onkológie Slovenskej akadémie vied predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš. Vďaka kampani Na kolesách proti rakovine a príspevku Slovenského paralympijského výboru tak budú mať pracovníci Ústavu experimentálnej onkológie Slovenskej akadémie vied k dispozícii prístroj, ktorý má široké uplatnenie v základnom a aplikovanom výskume rakoviny. Zariadenie umožní sledovať procesy vedúce k mutácii génov, čo je najzávažnejším rizikovým faktorom pri vzniku rôznych nádorových ochorení. Vedci budú môcť určiť poškodenie DNA, sledovať procesy programovanej smrti buniek a bližšie charakterizovať toxický účinok chemoterapeutík.

Podstatou kampane, ktorú organizuje Slovenský paralympijský výbor spolu s Nadáciou SPP a Nadáciou Výskum rakoviny, je prejsť symbolickú trasu na nemotorových kolieskových prostriedkoch, ako sú bicykle, invalidné vozíky alebo kolieskové korčule. Dobročinnú akciu založil v roku 2003 víťaz v dráhovej cyklistike z paralympiády 2000 v Sydney Radovan Kaufman, ktorý v tom istom roku podľahol rakovine. Minulý rok odovzdali organizátori prístroj Wave system slúžiaci na včasnú diagnostiku, ktorá je predpokladom úspešnej liečby tejto choroby.

SITA