Výbor pre zdravotníctvo odsúhlasil vládne návrhy noviel

BRATISLAVA 15. novembra (WEBNOVINY) - Lekárnici by mali aj po schválení novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti naďalej informovať lekára, ak jeho pacientovi v lekárni vymenia liek v rámci generickej substitúcie. Zhodli sa na tom poslanci parlamentného výboru pre zdravotníctvo, keď na svojom štvrtkovom zasadnutí schválili pozmeňujúci návrh ...

BRATISLAVA 15. novembra (WEBNOVINY) - Lekárnici by mali aj po schválení novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti naďalej informovať lekára, ak jeho pacientovi v lekárni vymenia liek v rámci generickej substitúcie. Zhodli sa na tom poslanci parlamentného výboru pre zdravotníctvo, keď na svojom štvrtkovom zasadnutí schválili pozmeňujúci návrh poslanca SNS Štefana Zelníka. Vláda vo svojom návrhu pôvodne chcela túto povinnosť lekárnika zrušiť, Zelník však argumentoval, že lekár by mal byť informovaný o tom, že pacient napokon dostal iné lieky než tie, ktoré mu predpísal. S jeho návrhom súhlasili koaliční aj opoziční poslanci.

Podobnú zhodu dosiahol výbor aj v prípade návrhu poslanca Smeru-SD Jozefa Valockého, ktorý medzi preventívne prehliadky navrhol zaradiť aj dychový test na prítomnosť helicobactera pylori pre poistencov vo veku 19-20 rokov. Ako skonštatoval predseda výboru Viliam Novotný (SDKÚ-DS), samotní gastroenterológovia sa nevedia zhodnúť, či má zmysel zaoberať sa prítomnosťou helicobactera v tráviacom trakte. Postihuje totiž značnú časť obyvateľstva a problematickým sa stáva až pri vytvorení žalúdočných vredov. Ministerstvo pôvodne tieto testy navrhovalo zaviesť, vláda však pre nejednoznačné stanovisko odbornej verejnosti toto ustanovenie z návrhu novely vypustila.

Vo vládnom návrhu novely zákona o zdravotnej starostlivosti plánoval Novotný vypustiť ustanovenia o zavedení lekárskych obvodov. Úspech však nemal ani kompromisný návrh a poslanci v pléne sa tak naďalej budú zaoberať zavedením rajónov v znení, ako ho schválila vláda. Opozičným poslancom výboru nestačili hlasy ani na zrušenie povinnosti pacientov ísť na vyšetrenie k špecialistom iba s odporúčacím lístkom od praktického lekára.

Ak parlament prijme pozmeňujúci návrh poslanca Jána Zvonára (Smer-SD) k návrhu novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, po rozčlenení Slovenskej komory iných zdravotných pracovníkov, asistentov, laborantov a technikov vznikne okrem pôvodne navrhovaných aj komora fyzioterapeutov. Novela zákona zastavuje transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti, čo sa opäť neúspešne pokúsil vypustiť z návrhu V. Novotný. Predseda zdravotníckeho výboru chcel tiež vyriešiť pretrvávajúci problém sestier, ktoré poskytujú zdravotnú starostlivosť v ústavoch sociálnych služieb. V súčasnosti totiž na to nemajú oprávnenie a prakticky poskytujú starostlivosť nelegálne. Jeho návrhy na zahrnutie týchto služieb do zdravotnej starostlivosti však koaliční poslanci nepodporili a výbor ich teda neschválil.

Členovia výboru pre zdravotníctvo odsúhlasili aj vládny návrh novely zákona o zdravotnom poistení, ktorý oslobodzuje niektoré skupiny obyvateľstva od povinnosti podávať ročné zúčtovanie a stanovuje, že doplatky a nedoplatky do výšky 100 Sk sa nebudú uhrádzať. Všetky návrhy v druhom čítaní by malo prerokovať plénum Národnej rady SR na svojej najbližšej schôdzi, ktorá začne ešte v novembri.

SITA