Svetový deň diabetu je venovaný deťom a mladistvým

BRATISLAVA 14. novembra (WEBNOVINY) - Témou tohtoročného Svetového dňa diabetu je diabetes u detí a dospievajúcich. Ide o jedno z najbežnejších chronických ochorení v detstve. Ohrozuje aj deti v predškolskom veku a batoľatá, napriek tomu sa diabetes diagnostikuje u detí zväčša neskoro. V mnohých častiach sveta je inzulín, liek nevyhnutný na prežitie ...

BRATISLAVA 14. novembra (WEBNOVINY) - Témou tohtoročného Svetového dňa diabetu je diabetes u detí a dospievajúcich. Ide o jedno z najbežnejších chronických ochorení v detstve. Ohrozuje aj deti v predškolskom veku a batoľatá, napriek tomu sa diabetes diagnostikuje u detí zväčša neskoro. V mnohých častiach sveta je inzulín, liek nevyhnutný na prežitie diabetikov, dostupný len ťažko alebo vôbec. Dôsledkom je vysoká úmrtnosť detí chorých na diabetes, najmä v chudobnejších krajinách sveta. Kampaň Svetového dňa diabetu 2007 upozorňuje, že "žiadne dieťa by nemalo umrieť na diabetes".

V súčasnosti žije na svete vyše 240 miliónov ľudí s ochorením diabetes mellitus (DM). V priebehu ďalších dvadsiatich rokov má podľa predpokladov vzrásť toto číslo na 380 miliónov. Počet detí a dospievajúcich s ochorením DM typu 1 sa zvýši ročne o tri percentá a u detí predškolského veku o päť percent. Predpokladá sa, že vo svete je 440-tisíc detí chorých na DM typu 1, z toho štvrtina žije v juhovýchodnej Ázii a viac ako pätina žije v Európe. Diabetes typu 2 považovali v minulosti za ochorenie dospelých. V súčasnosti jeho výskyt u detí a dospievajúcich rýchlo rastie a v niektorých krajinách je bežnejší ako diabetes typu 1.

Aj situácia na Slovensku naznačuje vyšší počet pacientov s ochorením DM. Kým v roku 1980 ich bolo evidovaných 122 197, v roku 2001 to bolo viac než 260-tisíc pacientov a v roku 2003 takmer 282-tisíc. Na diabetes u nás trpí až 5,1 percent celkovej populácie. Predpokladá sa však, že ide o ešte vyššie percento, pretože značná časť chorých o svojej diagnóze ani nevie. Podľa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) pripadá na troch diabetikov jeden zatiaľ nediagnostikovaný a jeden hraničný prípad. V slovenskej populácii je viac rozšírený DM typu 2, ktorý postihuje viac než 90 percent všetkých prípadov. Výskyt ochorenia je vyšší u žien, čo súvisí s ich vyšším vekom dožívania. NCZI udáva, že diabetičiek je asi 1,3-krát viac ako diabetikov.

Svetový deň diabetu vyhlásila Medzinárodná federácia diabetu v roku 1991 pri príležitosti stého výročia narodenia objaviteľa inzulínu Frederika Granta Bantinga. V roku 1921 spolu s Charlesom Herbertom Bestom po prvý raz izolovali inzulín, ktorý sa stal účinným liekom proti diabetu. O rok neskôr podali prvému pacientovi injekciu inzulínu a v roku 1923 získal Banting Nobelovu cenu za fyziológiu a medicínu.

SITA